publicat în: Arhivă

Odessa: un episcop ortodox lanseaza un apel pentru protejarea comunitatii ortodoxe canonice din Ucraina

Un val de atacuri indreptate asupra preoților Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainene și de încercări de ocupare a bisericilor sale ortodoxe, s-a reactivat in Ucraina.

Conform agentiei Interfax, un episcop senior a făcut apel la comunitatea internațională și la Guvernul Ucrainean, sa protejeze comunitatea ortodoxă ucraineană, care este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, in fata violențelor.

“Astăzi, Biserica Ortodoxă, clerul și credincioșii săi sunt ținte ale provocărilor deschise și amenințărilor. Mass-media difuzeaza informații false despre Biserica Ortodoxă, semănand ostilitate față de ea și ura în rândul populației”, avertizeaza Mitropolitul Agatanghel de Odessa și Izmail, într -o scrisoare destinata trimișilor ONU în Ucraina, misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din Odesa si Guvernului Ucrainean, citata de serviciul de presă al Episcopiei Odesa.

“Un val de atacuri indreptate asupra preoților Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainene și încercările de ocupare a bisericilor ei ortodoxe s-au reactivat in Ucraina. Manastirea Peșterilor din Kiev si Lavra Pochayev au fost asediate. În Sumy, Arhiepiscopul Evloghie a fost amenințat că va fi ars de viu cu cocktail-uri Molotov, împreună cu catedrala și administrația eparhiala. Unii dintre preoții Bisericii canonice, inclusiv guvernatorul eparhiei de Odesa, au fost amenințați cu eliminarea fizică”, a spus Mitropolitul Agatanghel.

Biserica se roagă pentru pace și conciliere, reprezentand, astfel, “un exemplu de unitate spirituală a tuturor credincioșilor, indiferent de etnia lor și opiniile politice”, a mai spus acesta.

El a cerut măsuri care să asigure “non-interferența forțelor politice și structurilor armate, în activitățile Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina, “pentru a proteja proprietatea Episcopiei de Odessa, și pentru a proteja clerul și credincioșii in fata violențelor”.