publicat în: Arhivă

Noi provocari ale autoritatilor ucrainene , la adresa Eparhiei de Sumy

În urma informațiilor raportate de mass-media, conform carora Mănăstirea de calugari Sfanta Treime din Akhtyrka, Ucraina, ar fi fost ocupata de către separatiști, Serviciul de presă al Eparhiei de Sumy a precizat ca vietuitorii manastirii se preocupa de rugăciune și de muncile regulate, conform cu normele și tradițiile monastice, și nu sunt implicați în nicio activitate politică. “Nu se afla ascuns, nimeni, in manastire. De asta s-au putut convinge si angajații poliției, care au vizitat mănăstirea”.

“Comunitatea Manastirii Sfintei Treimi se roagă pentru pace în Ucraina și pentru odihna sufletelor tuturor victimelor confruntărilor în curs de desfășurare. Anterior, amintim ca Eparhia de Sumy a lansat o declarație privind zvonurile provocatoare conform carora Arhiepiscopul Evloghie de Sumy și Akhtyra era acuzat de participarea la distribuirea de arme, care se presupunea că ar fi avut loc in catedrala eparhiala. Cu toate acestea, declarația oficială a eparhiei a fost insuficienta”.

In data de 8 mai 2014, angajații poliției ucrainene, echipati cu veste antiglonț, precum și angajații municipalității, au intrat, fără preaviz, în Catedrala din Sumy și au efectuat o perchezitionare a clădirilor care apartin catedralei. Niciun document care sa explice fundamentul unei astfel de acțiuni, nu a fost prezentat de către personalul din poliție. Acesta a raportat, doar oral: “am căutat separatiști și arme, care se presupune că s-ar fi aflat în catedrală”.

IPS Arhiepiscop de Sumy și Akhtyra, Evloghie, s-a întâlnit cu angajații poliției, in catedrală. El le-a demonstrat, personal, ca nu exista arme și separatiști în catedrala și pe terenul acesteia. La cererea reprezentanților catedralei, a fost notata următoarea declaratie: “În timpul inspectarii tuturor clădirilor catedralei și a teritoriului acesteia, nu s-au gasit obiecte interzise sau arme. În timpul inspecției, nimic nu a fost confiscat. Ancheta este închisă, prin prezenta decizie”. Textul integral se păstrează la Cancelaria Episcopiei de Sumy.