Alep: Rebelii provoaca o catastrofa umanitara. Milioane de civili raman fara apa potabila

Milioane de civili din Alep au ramas fără apă potabilă, de aproape o săptămână, de cand stația centrală de apă a fost închisa de către luptătorii islamisti extremisti anti-regim.

Civilii sunt supusi, in plus, bombardamentelor zilnice și atacurilor artileriei, de multe ori fiind lipsiti de energie electrică, pentru zile intregi.

Un apel disperat a venit din partea unui grup de activiști ai societății civile locale, care a solicitat părților implicate în conflict și comunitatii internaționale să intervină cât mai curând posibil pentru a salva populația locală de sete și de epidemiile cauzate de condițiile neigienice.

Conform agentiei Ansa, cu opt zile în urmă, luptătorii afliliati Al-Qaeda, Jabhat Al-Nusra – care pretind că luptă împotriva regimului Președintelui Bashar Al-Assad și care, alături de alte grupari radicale, controleaza unele dintre zonele din partea de est a orașului – au închis rețeaua de alimentare cu apă în zona periferică Suleiman Al-Halabi, care aduce apa din râul Eufrat în întreaga provincie.

Alaa Al-Sayyed, un aparator al inițiativei societății civile locale, a declarat: “Închiderea parțială a distrus întreaga rețea de distribuție, lăsând cea mai mare parte a orașului fără apă”.

Oamenii de pe teren, din Alep, sustin ca există cozi lungi de civili, la fântâni, pentru a colecta apa curata.

“Simptome ale bolilor provocate de lipsa apei și de contactul cu apa contaminata au fost deja observate”, potrivit declarației emise de organizatia Madani (Civila). “Odată cu apropierea verii, există riscul unei epidemii de boli de piele”, din lipsa de medici și de facilități medicale, în special în zona de est a Alep, aflata sub controlul rebelilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.