Moscova cere explicatii Kievului, pentru interzicerea accesului unui ierarh ortodox in tara

Rusia cere explicatii Kievului, privind refuzul de intrare in tara a unui ierarh ortodox

Ministerul Rus de Externe a cerut explicații și scuze din partea autorităților de la Kiev, pentru refuzul intrarii Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk in tara.

“Rusia este preocupata de măsurile care continuă să fie luate de către regimul de la Kiev, care duc la destabilizarea situației politice din țară”, a afirmat Ministerul, ieri.

“Situația religioasă fragilă din Ucraina are de suferit în ultima vreme, Biserica Ortodoxă canonică fiind ținta atacurilor”.

“In data de 9 mai, o provocare fără precedent a avut loc pe aeroportul din Dnepropetrovsk. La zona de control al pașapoartelor, Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, presedintelui Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, i-a fost refuzata intrarea în Ucraina, fără nici o explicație, cu toate ca sosise la Dnepropetrovsk pentru o misiune exclusiv pașnică, de felicitare a Mitropolitului Irineu de Dnepropetrovsk și Pavlodar de ziua lui, ajuns la varsta de 75 de ani”, a declarat Ministerul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe – foto, pe aeroport).

“Le cerem autoritatilor din Kiev sa ofere explicații complete pentru un astfel de tratament lipsit de respect fata de un ierarh mare al Bisericii si sa formuleze scuze”, a spus Ministerul.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat ca refuzarea accesului Mitropolitului Ilarion, de catre autoritățile ucrainene, a reprezentat obstrucționarea misiunii de menținere a păcii a Bisericii și încearca să transforme actuala criză politică din țară într-una religioasa.

“Decizia autorităților ucrainene este extrem de năucitoare și profund regretabila, într-un moment când ucrainenii trec printr-o perioadă de greutăți, iar Biserica Ortodoxă Rusă face tot posibilul sa obțina pacea și consensul în țară și sa stimuleze dialogul dintre facțiunile aflate în conflict”, a declarat Departamentul pentru Relatii Externe al Bisericii.

“Biserica condamnă cu fermitate orice încercare de transformare a conflictului politic și civil din Ucraina într-unul religios și, în numele Primatului sau, își exprimă puternic protestul împotriva acțiunilor care limitează activitățile sale umanitare și împiedică misiunea de menținere a păcii”, se spune in declarație.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.