Siria: Rusia cere reluarea cat mai rapida a negocierilor de la Geneva

Procesul de la Geneva, privind Siria, ar trebui să fie reluat cât mai curând posibil, a declarat Ministerul Rus de Externe.

Ca urmare a demisiei Trimisului Ligii Arabe/ONU în Siria, Lakhdar Brahimi, procesul de negociere “s-a dovedit înghețat”, a punctat Ministerul, ieri, conform unui raport al radioului Vocea Rusiei.

“Pasivitatea eforturilor politice duce la decese și la suferința oamenilor. Comunicatul de la Geneva, din 30 iunie 2012, și cele două runde de discuții inter-siriene, ofera o bază legală pentru promovarea soluționarii crizei”, a spus Ministerul. “Un astfel de potențial important nu poate fi ignorat, să nu mai vorbim respins, deoarece nu există nicio alternativă”, a adăugat el.

“Suntem convinși că negocierile trebuie să se reia cât mai curând posibil, pentru continuarea eficientă a procesului de negociere de la Geneva”. “Damascul este gata să continue discuțiile. Opozitia siriana ar trebui, de asemenea, sa se angajeze la o soluționare politică, si nu la apeluri constante catre sponsori externi, care sa ii furnizeze tot mai periculoase tipuri de arme letale”, a spus Ministerul.

Rusia “va continua să ia măsuri active în vederea reluării procesului de la Geneva” și le solicită “partenerilor internaționali să se alăture în această lucrare. Sperăm că eforturile ONU in facilitarea si sprijinirea negocierilor inter-siriene vor continua”, a spus Ministerul .

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: “Este important sa prevenim transformarea Siriei într-un cap de pod pentru extremismul și terorismul internațional”. Rusia solicită reluarea negocierilor din Siria, inclusiv cu participarea tuturor forțelor politice din societate, în scopul asigurarii pacii pe baza drepturilor egale pentru reprezentanții tuturor gruparilor naționale și confesionale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.