Spatiile subterane ale Muzeului Național din Beirut, unde au fost pastrate, în timpul războiului civil libanez, piesele de muzeu cele mai valoroase, vor fi redeschise după o pauză de 40 de ani, ca parte a unui proiect finanțat de Cooperatia Italiana de Dezvoltare.
Lucrările dureaza 18 luni, costa un milion de euro și s-au pus în mișcare ieri, în timpul unei ceremonii la care au participat Ministrul Culturii Libanului, Raymond Araygi, șeful Cooperatiei italeine, Giampaolo Cantini, și Ambasadorul italian in Liban, Giuseppe Morabito, conform agentiei italienesti Ansa.
Zonele subterane ale muzeului, a remarcat Araygi, au fost închise în 1975, când au inceput ostilitățile care avea să dureze până în 1990. Proiectul finantat de italieni va include elaborarea unui nou plan pentru zone și selectarea standurilor pentru expoziții, sistemul de iluminat, echipamentul pentru prezentarea și afișarea descoperirilor arheologice.
Expoziția va prezenta obiecte funerare descoperite în Liban, dintre care unele nu au mai fost expuse in fata publicului, datând din perioada pre-istorica.
“Valoarea patrimoniului cultural libanez și rolul pe care cultura il poate juca în dezvoltarea durabilă a țării”, a declarat Giampaolo Cantini în timpul prezentării de ieri, “se numara, fără îndoială, printre motivele care provoaca în mod constant Guvernul Italian sa fie unul dintre partenerii de top ai țării, în inițiative de acest gen”.