Suedia: nepotul unui comandant din Auschwitz lupta impotriva Neo-Nazismului in Europa

Rainer Hoess avea 12 ani, când a aflat că este nepotul unui om care a supravegheat uciderea a un milion de persoane în calitate de comandant al lagărul nazist de la Auschwitz, conform unui raport VoR.

Crescând în Germania postbelică, Hoess nu a reușit să înțeleagă de ce gradinarul de la școală – un supravietuitor al Holocaustului – era permanent dur cu el, până când un profesor i-a dezvăluit adevărul teribil.

“Nu știam nimic despre Auschwitz, nu știam nimic despre familia mea, stiam doar că bunicul meu a fost în război, ca alti mii de bunici”, a declarat pentru AFP, Hoess.

Rudolf Hoess a fost comandantul cel mai longeviv din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în Polonia ocupată, care a devenit un simbol al genocidului Germaniei naziste asupra evreilor europeni.

Acum 48 de ani, Hoess a transformat povara familiei sale în forța motrice a unui angajament neoprit in lupta împotriva extremismului de dreapta.

El a fost în Suedia, recent, pentru a promova o campanie împotriva creșterii mișcărilor neo-naziste in Europa, lansand-o cu doua zile in urma, înaintea viitoarelor alegeri europene.

“Extremiștii de dreapta nu sunt proști”, a spus el. “Ei sunt în creștere, câștigă teren, foarte încet, dar foarte eficient”.

“Ma opun foarte tare acestora”, a adăugat Hoess, care a refuzat mai multe oferte de a participa la evenimente neo-naziste. “De fiecare dată când voi avea ocazia sa depun eforturi împotriva lor, o voi face”.

Intitulata “Nu uitati niciodata. Votati”, campania lansată de Liga suedeză a Tineretului Social Democrat (SSU), înainte de votul din 22-25, vede urna de vot ca pe cea mai bună apărare împotriva renasterii extremismului de dreapta.

“A-l avea pe Rainer in fruntea acestei inițiative, este o modalitate de a arăta că el nu poate uita și ca nici nu ar trebui sa se intample vreodata asta”, a spus liderul SSU, Gabriel Wikstroem.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.