Patriarhul Ecumenic condamna actele de manifestare a violentei religioase

Patriarhia Ecumenică a asistat cu o mare durere și suferință la recentele manifestări de violență religioasă împotriva femeilor din Africa de Nord, care au ingrijorat profund și în mod justificat comunitatea internatională (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Aceasta condamnă direct și fără echivoc răpirea, în Nigeria, a zeci de femei tinere, care sunt supuse forțat să îmbrățișeze Islamul. Mai mult decât atât, ea denunta din toată inima și fără echivoc, condamnarea la moarte a tinerei mame gravide creștine din Sudan, pentru refuzul acesteia de a adopta Islamul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În timpul unei vizite pastorale oficiale în Germania, Sanctitatea Sa a rostit un mesaj de speranță pentru eliberarea acestor femei: “Suntem îngroziți că, la începutul secolului XXI, lumea încă experimentează astfel de acte oribile și rușinoase ale violenței religioase. Așa cum am subliniat în mod repetat, orice formă de violență în numele religiei, este violență împotriva religiei în sine.

Ceea ce se întâmplă în Nigeria și Sudan, este un act dublu de fărădelege: în primul rând, aceasta este o rușine împotriva umanității, despre care noi credem și proclamăm ca este creata după chipul și asemănarea lui Dumnezeu; și în al doilea rând, aceasta este o defăimare a lui Dumnezeu, Caruia marile religii ale lumii I se închina în calitate de Creator Divin al tuturor formelor de viață.

În Africa de Nord, credincioșii, atat din Islam cat si din Creștinism, au obligația de a promova un Dumnezeu al iubirii și compasiunii. Iar autoritățile politice sunt responsabile pentru protejarea cetățenilor lor, în special a celor mai vulnerabili membri ai societății. Astfel de acte sunt inacceptabile din punct de vedere al religiei și moralitatii, precum și al standardelor drepturilor internaționale ale omului.

Patriarhia Ecumenică se roagă cu ardoare și îndeamnă la rugăciune pe toti credincioșii ei, împreună cu toți oamenii de bună credință – pentru eliberarea în siguranță a tinerelor fete din Nigeria, precum și siguranța și lasarea in viata a tinerei mame din Sudan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.