publicat în: Arhivă

Pacea lui Dumnezeu nu poate fi gasita in bani, putere sau vanitate

Ieri, in Casa Sfanta Marta, Papa Francisc a vorbit despre locul in care ar trebui să căutăm pacea: nu in putere sau vanitate, ci la Duhul Sfânt…

Pacea lui Dumnezeu nu poate fi găsita în bani, putere sau vanitate, ci într-O Persoană. Și această persoană este Duhul Sfânt. Acesta a fost mesajul lui Francisc. Cei care îmbrățișează Duhul Sfânt, vor experimenta o pace solidă și durabilă, spre deosebire de cei care aleg să se concentreze pe alte lucruri, cum ar fi banii.

Pacea oferita si venita prin putere, va fi constant in pericol, amenintata cu dispariția: puteti fi foarte bogati, astazi, dar maine ar putea sa dispara totul. Bucuria de la Duhul Sfant, insa, nu vi-o poate lua nimeni; este “definitiva” – a spus Papa.

Francisc a subliniat că pacea Fiului lui Dumnezeu “diferă complet de pacea pe care lumea ne-o ofera”.

De exemplu, ce ne oferă pacea averii? “Eu sunt in pace, pentru că am tot ce imi trebuie, mi-am pregatit de toate, pentru toată viața mea, nu am de ce sa-mi mai fac griji…”. Aceasta este o pace pe care ne-o dă lumea. Sa nu vă faceți griji, nu veți avea probleme, pentru că aveti atat de multi bani… pacea averii. Iisus ne spune să nu avem încredere în această pace pentru că, intr-o doza mare de realism, El ne spune: Uite, acolo, sunt hoții. Hoții pot fura averea ta!”. Banii nu vă oferă o pace definitiva. Gânditi-va, metalul rugineste. Ce inseamna un accident pe piața de valori,… și toți banii au disparut; nu este o pace sigură! Este o pace temporala, superficiala.

Francisc s-a mai axat, apoi, pe alte două tipuri de “pace lumească”: “putere”, care nu funcționează – a subliniat el – pentru că “o simpla lovitură poate rasturna totul”, si “vanitatea”, pe care Papa a definit-o ca pe o “pace presupusa”, astăzi oricine fiind foarte apreciat și mâine insultat, asemenea lui “Iisus intre Duminica Floriilor și Vinerea Mare”.

“În schimb, pacea pe care ne-o dă Iisus este una de o substanță complet diferita: Pacea lui Iisus este o Persoană, Duhul Sfânt”. În ziua Invierii, El vine la ucenici, in camera de sus, și salutul Lui este: Pacea sa fie cu voi! Ati primit Duh Sfant. Aceasta este pacea lui Iisus: este O Persoană, aceasta este un dar mare și, atunci când Duhul Sfânt se afla în inimile noastre, nimeni nu ne poate lua pacea Sa; nimeni, este definitiva! Deci, care este sarcina noastră? Sa aparam aceasta pace, sa o pastram! Este o mare pace, o pace care nu este a mea, este de la O altă Persoană, care mi se dă mie, O altă Persoană, Care este în inima mea și mă însoțește în toate zilele vieții mele. Domnul mi-o da mie!

Prin multe neazuri veti trece, dar “să nu vi se tulbure inima”, iar acest lucru inseamna sa aveti pacea lui Iisus. Prezența Duhului Sfânt face ca inima noastră să fie in pace. Nu anesteziati, nu! Ci, in pace! Conștienti, dar in pace, cu pacea pe care numai prezența lui Dumnezeu ne-o poate da…