Rugaciune ecumenica in Biserica Sfantului Mormant: o exceptie de la status-quo

Unul dintre punctele culminante ale vizitei Papei Francisc în Țara Sfântă, va fi întâlnirea sa cu Patriarhul Ecumenic ortodox Bartolomeu I, o întâlnire care va fi urmată de o slujire ecumenică comuna in Biserica Sfântului Mormânt.

Ceremonia va include reprezentanți ai celor cinci comunități creștine care mențin o prezență istorică in cele mai importante sit-uri creștine sfinte – inclusiv Sfântul Mormânt. Relațiile dintre comunitatile latină (sau catolică), greaca, armeană, coptă și siriana, și între comunitățile creștine și autoritățile administrației publice locale, sunt menținute conform unui acord cunoscut sub numele de “status quo”.

“Status quo-ul” se aplică în principal altarelor (patru, mai exact) care apartin diferitelor Biserici creștine de aici, în Țara Sfântă”, a declarat Pr. Atanasie Macòra, care monitorizează starea acordului in cauza pentru Custodia Franciscana a Tarii Sfinte, citat de radioul Vaticanului. El a explicat că status quo-ul a aparut printr-un decret al împăratului otoman, în anul 1852, declarand ca “aceste altare ar trebui să rămână în starea lor actuală și nicio schimbare nu ar trebui să fie efectuată de vreuna dintre comunitățile creștine, sau chiar de guvernamant”. Ceea ce înseamnă că, mai spune acesta, “în esență, nicio schimbare nu este permisa”.

Parintele Macòra mai explica faptul ca ceremonia ecumenica, ce va avea loc în timpul vizitei Papei, este o excepție de la status-quo, devenita posibila printr-un acord între diferitele comunități creștine.

Deși Părintele Macòra nu se așteaptă la schimbări majore în pozițiile diferitelor comunități creștine din Țara Sfântă, în viitorul apropiat, el rămâne totusi optimist.

“Canalele sunt deschise, ca niciodată înainte”, spune el. “Cred că lucrurile progresează foarte încet, dar relațiile sunt bune și cred că relațiile pot sa devina mai puternice, dar eu nu văd, de exemplu, nicio perspectivă de unire între aceste Biserici in viitorul previzibil. Nu cred că se va întâmpla. Dar cred că relațiile sunt bune, ele sunt pe un fagas pozitiv… Și acest lucru le va consolida, nu le va face rău”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.