publicat în: Arhivă

Rolul Bisericii Ortodoxe Ruse in istoria si cultura Rusiei: Traditii si timp prezent

In aceste zile, a avut loc Conferința Internațională Teologica pe tema “Rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în istoria și cultura Rusiei: Traditii si timp prezent”, la Universitatea de Stat din Tula.

La conferința, din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, a participat Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe.

Mitropolitul Ilarion a prezentat un raport, în care a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Ruse, jucat în Rusia. Acesta a afirmat ca oamenii ar trebui să cunoasca valorile tradiționale, pentru a fi astfel în măsură să se opună forțelor care justifică păcatul și ruineaza sufletele oamenilor.

După o prezentare istorica, Mitropolitul Ilarion a subliniat importanța culturii, ca legătură între Biserică și stat. El a spus că Biserica Rusă le oferă oamenilor modele de dezvoltare culturală adevărată și – mai important – le oferă exemple de renaștere spirituala extraordinara. El a reamintit publicului, cei 700 de ani ai Sfantului Serghie de Radonej, sărbătoriti în acest an, și a vorbit despre viața și faptele acestuia.

Mitropolitul Ilarion a declarat, în concluzie, că Biserica Ortodoxă Rusă a exercitat o influență asupra modelarii statalității naționale și culturii ruse, care, datorită Ortodoxiei, sunt unice. El a subliniat că Biserica Rusă susține tradiția culturală, ca pe o verigă de legătură între oamenii moderni și istoria glorioasă a Patriei.