Pitagora: o personalitate misterioasa si religioasa

Ca si filosofia, stiintele matematice pot schimba totul in viata persoanelor direct implicate in ele. Ele pot absorbi persoana în lumea misterioasă a numerelor și in universul nesfârșit al ideilor filozofice. Pitagora a lăsat în urmă nu doar lucrări distincte, ci, de asemenea, mituri ale personalității sale misterioase.

Pitagora devenise deja bine-cunoscut în orașul său natal, Samos, pentru talentul deosebit în matematică. El a câștigat respectul profesorilor săi și al bătrânilor, datorita elocvenței sale, sinceritatii si exprimarii ideilor inovatoare și extrovertirii. Thales, profesorul acestuia, a fost implicat aproape exclusiv în predarea matematicii pentru cel mai bun student al său, Pitagora.

Dupa ce i-a predat tot ce se mai putea, Thales l-a încurajat pe elevul său să călătorească în Egipt și sa primeasca sfaturi de la preoți, pentru a-l ajuta sa devina “cel mai divin și cel mai înțelept dintre toți oamenii”. Pitagora a ajuns sa-si paraseasca, astfel, orașul său natal, la varsta de doar 18 ani, regimul tiranic suprimandu-i ideile și îmbogățirea cunoștințelor.

Călătoria lui pe tot parcursul vieții a ajuns, mai apoi, sa transforme relațiile sale bune cu religia, în adorație, nascandu-se o mare iubire față de astronomie și geometrie, prin talentul pe care-l avea în matematică. Preoții egipteni au fost sceptici, initial, fata de el, așa că i-au prezentat modul lor strict de viață, religios si de învățare. Toate îndoielile aveau sa se piarda, odata ce pasiunea lui Pitagora pentru învățare și spirit au ajuns sa fie recunoscute.

Când s-a întors în Samos, a finanțat o școală, în scopul împărtășirii cunoștințelor, catre conaționali, dar a dat de o lipsa totala de interes, asa incat s-a mutat în sudul Italiei, în scopul descoperirii unor elevi noi și a unei cooperari mai bune. În același timp, el a finanțat o fratie mistica, politica și religioasa, care a cauzat ceva agitatie, dar nu există mai multe informații în acest sens.

Personalitatea sa misterioasa a fost vizibilă în învățăturile sale; nu exista notite si mare parte din lucrările sale sunt pierdute. Nu există informații suplimentare, chiar nici pe marginea renumitei Teoreme a lui Pitagora.

De asemenea, nu se cunoaște dacă Pitagora a inventat această teoremă singur, sau cu ajutorul elevilor sai. Exprimarea simpla care sustine că “pătratul ipotenuzei (latura opusă unghiului drept), este egal cu suma pătratelor celorlalte două laturi”, a fost dovedita chiar înainte, de babilonieni.

Chiar dacă școala sa a fost una dintre cele mai renumite ale epocii sale, Pitagora a avut încă mulți dușmani, din cauza acțiunilor sale politice și religioase. Ca rezultat, școala sa a fost distrusa de către adversarii acestuia, fapt care l-a determinat sa se mute in Italia.

El si-a petrecut ultimii ani ai vietii, predand și călătorind. Faima lui, cu toate acestea, a creat încă probleme. Insa, indiferent de cât de mult îndoială a trebuit sa confrunte, nimeni nu poate nega mare contribuție a sa in filozofie și matematica.

– traducere dupa un articol de Konstantinos Kalachanis, pentru revista greceasca Greek Reporter

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.