Lege noua, privind “protejarea rasei si a religiei”

Ziarul de stat al Myanmar a publicat in aceste zile un proiect de lege, care face parte dintr-un pachet legislativ propus spre “protejarea rasei și a religiei”, în țara majoritar budistă. Legea a fost criticata drept restrictiva și nedemocratica.

Guvernul spune că proiectul de lege privind convertirea religioasă, elaborat de Ministerul Cultelor, este destinat prevenirii convertirii forțate. Potrivit proiectului, forțarea unei persoane de a se converti la o altă religie, ar fi pedepsită cu un an de închisoare, iar insultarea unei religii ar fi pasibilă de o pedeapsa cuprinsa între unul și doi ani de închisoare.

Legea sustine ca cetatenii trebuie să ceară permisiunea și să se înregistreze la autoritățile administrației publice locale, înainte de convertire. Conform proiectului de lege, autoritățile ar formula mai multe întrebări despre motivele solicitantului in schimbarea credinței sale. Aprobarea sau respingerea cererii de convertire ar dura maxim 90 de zile.

Constituția Myanmar garantează libertatea religiei. Cu toate acestea, țara a cunoscut un val de violențe anti-musulmane în ultimii ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Unii observatori văd in încercările guvernului de a “proteja rasa și religia”, o modalitate de a opri în mod special convertirea femeilor budiste la Islam, atunci cand ajung sa se căsătorească cu un bărbat musulman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.