1 iunie: Weekend special dedicat copiilor la Targul de Tara. Pupeze si cuci, din aluat de paine

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă așteaptă în acest sfârșit de săptămână la Târgul de Ţară cu un program special dedicat copiilor. Veți putea găsi aici preparate care au fost dintotdeauna pe placul copiilor: supă de găină cu tăiței de casă sau găluște, chifteluțe cu sos de roșii și piure de cartofi, musaca de cartofi, clătite cu gemuri de fructe și prăjituri sau plăcinte cu fructe de sezon.

Copiii sunt invitați să participe la ateliere culinare programate duminică, 1 iunie începând cu orele 11:00, 13:00 și 15:00. Prepararea ”pupezelor” sau a ”cucilor” din aluat de pâine sau pregătirea propriei plăcinte cu fructe de sezon, vor reînvia atmosfera copilăriei din satul bunicilor.

”Pupezele” sau ”cucii” sunt mici figurine din aluat de pâine pe care copiii le modelau, alături de mamele sau bunicile lor în ziua de copt pâine. Mai demult ele se făceau, în mod ritualic, în satele din Transilvania, doar primăvara, înainte de Mucenici pentru a fi împărțite de pomană, după sfințirea lor la biserică, tuturor copiilor întâlniți pe drum. Două dintre cele 40 de păsări de pâine se păstrau, de fiecare dată, pentru a fi atârnate de o sfoară într-un pom din livada casei. Ele aveau menirea de a grăbi venirea primăverii și de a atrage păsările să curețe pomii de viermi și omizi, asigurând o recoltă bogată, cu fructe sănătoase. Încet-încet semnificația ritualică s-a pierdut, însă bunicii de la țară au continuat să-și încânte nepoții de la oraș cu aceste figurine realizate din resturi de cocă. Fiecare copil putea da frâu liber imaginației și își putea decora pupăza cu semințe de măr, boabe de porumb, fasole sau grâu, ridicând cât mai sus creasta ”pupezelor” sau răsfirând coada ”cucilor”.

„Vă așteptăm, dragi copii, să retrăiți în Muzeul ASTRA un crâmpei al copilăriei din satul tradițional participând la atelierele culinare de la Târgul de „Ţară. Descoperiți gustul minunat al pupezelor proaspăt scoase din cuptor, pregătiți-vă propria plăcintă pentru a vă putea servi părinții sau prietenii cu ceva făcut de mâna voastră!”, a lansat invitaţia Mirela Iancu, responsabil de acţiune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.