VALEA HARTIBACIULUI 31 mai – 1 iunie: Vizita la Muzeul Interetnic (foto)

În acest weekend, la Muzeul Astra Sibiu, va debuta şi programul Zilele Culturale ale Judeţului, organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, care va aduce în satele de pe Valea Hârtibaciului momente artistice si filme documentare pentru copii, ateliere de creaţie, spectacole folclorice.

În cadrul acestui eveniment, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, prin departamentul de Marketing, Educaţie Muzeală, va organiza în data de 1 iunie o serie de ateliere practice (pictura pe lemn gospodarii tradiţionale) şi un spectacol de teatru de umbre: Aventurile lui AYO în Africa şi regăsirea fratelui pierdut pierdut, realizat în colaborare cu elevii claselor a VI-a si a VII-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu si cei ai clasei a IV-a de la Liceul de Arta Sibiu. Povestea, inspirată din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder” din Sibiu, relatează odiseea personajului principal, Ayo un băiat din tribul Shilluk, în cautatea vrăjitoarei Adaze, aflată ea insăşi sub vraja căpeteniei tribulului Dinka, cu care refuzase sa se casătorească. In palatul vrăjitoarei erau ţinuti prizonieri luptatorii tribului Shilluk, pe care tânărul caută sa ii elibereze. In drumul sau, Ayo poposeşte la Marele Întelept de pe Muntele Deriba, de la care află drumul înspre palatul vrăjitoarei şi cum poate acţiona pentru ca Adaze să redevină o vrăjitoare bună.

Pentru mai multe detalii despre aceste evenimente, aveţi ataşate câteva documente, în care veţi găsi şi informaţii referitoare la colecţia de lăzi din podul bisericii din localitatea Brădeni şi la Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, din comuna Alţâna, localităţi de pe Valea Hârtibaciului, incluse în acest an în programul Zilele Culturale ale Judeţului.

VALEA HÂRTIBACIULUI 31 MAI – 1 IUNIE 2014

SÂMBĂTĂ 31 MAI 2014

AGNITA

Casa de Cultură – Cinematograf

ora 10.00 – Proiecţie de film

„JUDEȚUL SIBIU. Poarta de sud a Transilvaniei”

HAI SĂ NE JUCĂM! Innocent în Rwanda

HAI SĂ DANSĂM! Nougzar în Georgia

POVESTEA LEGO

ora 10.00 – 13.00

Expoziţie de produse de artă tradiţională

ora 11.00 –Jocurile copilăriei, Animație pentru copii

ora12.00 – Spectacol folcloric

Recital al clasei de canto popular din Agnita

Ansamblul de copii „Hârtibaciul” Agnita

BRĂDENI

Biserica Evanghelică

ora17.00

Prezentarea colecției Lăzile de Brădeni

ora18.00

„Ora de muzică clasică”

Ansamblul cameral „Concertino”

ALȚÂNA

ora10.00 – 16.00

Vizită la „Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului”

MERGHINDEAL

Biblioteca locală

ora 11.00

Spune-mi o poveste despre satul tău: biblioatelier de scriere creativă şi rostire cu tâlc

Inaugurarea Bibliotecii publice şi a centrului Biblionet

Circuit turistic pe Valea Hârtibaciului:

Eco-experiențe pe Drumul Naturii

Itinerar: Sibiu – Cornățel – Alțâna – Stejărișu – Brădeni – Sibiu

Punct de plecare: Parcare Sala Thalia, Sibiu, orele 9.00–21.00

Detalii şi rezervări la AJTS, tel.: 0269 218 121

DUMINICĂ 1 IUNIE 2014

VURPĂR

Căminul Cultural

ora13.00

Spectacol folcloric

Fanfara „Muzicienii Sibiului”

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi soliştii:

Alina Bîcă

Daniel Rosalim

Marcel Părău

Camelia Cosma Stoiţă

Traian Stoiţă

Mariana Anghel

Sava Negrean Brudaşcu

Mariana Deac

ora12.00 – 18.00

Stand Info turistice județul Sibiu

Animaţii – itinerar turistic Turist la mine-n sat

CORNĂȚEL

Ferma Şcoală Cornăţel

ora 14.00 – 18.00

Ordinul povestașilor în vizită la Ferma Şcoală Cornăţel

Descoperă lumea animalelor prin poveşti de demult. Circuit special de prezentare a animăluţelor din Cornăţel, program de animaţie culturală

ora 11.00 – 18.00 – Activități permanente pentru copii:

circuit de aventură

tiroliană

plimbări cu poneiul

plimbări cu tractoraşul

vizite la animale

Locul de joacă „Şura Haiducilor”

face painting

ora 11.00

Program de animație pentru copii

Teatrul de umbre

Povestea morii

Accesul în Ferma Şcoală Cornăţel este gratuit

ALȚÂNA

ora 10.00 – 16.00

Vizită la „Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului”

Expoziţie cu vânzare – standuri cu produse tradiţionale în localitatea Vurpăr

Comuna Alţâna, jud. Sibiu

Repere geografice şi culturale

Situată între Târnave şi munţii Făgăraş, Valea Hârtibaciu prezintă un patrimoniu natural şi cultural bogat. Aici se găsesc vestigii dacice şi romane, vechi biserici de lemn, dar mândria zonei, cu răsunet pe plan european, o constituie bisericile săseşti fortificate. În această frumoasă regiune a Transilvaniei, la 39 de kilometri de Sibiu, pe DJ 106, se află comuna Alţâna, fostă aşezare medievală săsească, atestată din 1291. Localitatea se mândreşte cu o biserică fortificată din secolul al XVI-lea, un punct de informare şi un centru de ţesătorie deschise în Casa Gerendi, locuinţă nobiliară datată 1508. Încă din vechime aici s-a desfăşurat o activitate culturală intensă, care preţuieşte obiceiurile moştenite, româneşti şi săseşti, muzica şi jocul tradiţional, de aici fiind originari mulţi instrumentişti de frunte.

Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului a fost inaugurat in septembrie 2013 in comuna Alţâna, în gospodaria tradiţională de la nr. 497. Anterior, colecţia a funcţionat timp de 15 ani în casa de locuit a proprietarilor de la nr. 557.

Gospodăria actuală se compune din casa de locuit cu pivniţă, şură, şopron şi un coşer de la 1891, care a fost de curând strămutat în curtea gospodăriei. Colecţiile muzeului sunt dintre cele mai diverse, cuprinzând: costume tradiţionale, icoane pe sticlă, mobilier pictat din lemn, ceramică, etc.

Una dintre cele mai interesante colecţii este cea de ţigle istorice inscripţionate, expuse în 2013 într-o expoziţie inedită la Muzeul ASTRA din Sibiu, prin care se dorea sensibilizarea proprietarilor de case tradiţionale în vederea păstrării şi utilizării diverselor forme de ţigle tradiţionale. Scopul muzeului este de a prezenta viaţa intercomunitară a satului tradiţional din sudul Transilvaniei dar mai ales influenţele reciproce interetnice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.