Lazile de valori ale satenilor, aflate in podul bisericii. Vizita la Biserica din Bradeni

În acest weekend, la Muzeul Astra Sibiu, va debuta şi programul Zilele Culturale ale Judeţului, organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, care va aduce în satele de pe Valea Hârtibaciului momente artistice si filme documentare pentru copii, ateliere de creaţie, folclor. Programul va include si o prezentare a colecţiei de lăzi din podul bisericii din localitatea Brădeni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Date istorice privind colecţia de lăzi din podul bisericii din localitatea Brădeni, jud. Sibiu

Satul Brădeni (Hendorf), atestat încă din sec. al XIII-lea a fost cotropit de turci în decursul secolelor al XV-XVII. În sec. al XVI–lea s-a construit nouă biserică fortificată în podul căreia fiecare familie din sat şi-a adus cel puţin o ladă pentru păstrare în siguranţă a bunurilor.

În caz de urgenţe întreaga comunitate se retrăgea în biserica fortificată, apa necesară fiind asigurată de o fântână săpată în naosul bisericii. Datorită accesului anevoios în podul bisericii lăzile au fost demontate şi remontate în pod.

Timp de trei secole au fost construite lăzi noi care s-au adăugat celor mai vechi astfel încât se mai păstrează până astăzi o colecţie unică în lume de cca 120 de lăzi realizate de dulgherii satului. Datarea prin metoda dendrocronologică a determinat vechimea fiecărei lăzi. Acestea au fost realizate din lemn de fag tăiat din pădurile din apropierea satului între sec. XV-XVIII.

Dir. general C.N.M. ASTRA, Valeriu Ion Olaru

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.