Neo-Otomanism in Turcia: circumcizie in stil otoman, langa mormantul unui sultan

Un guvernator adjunct al provinciei de vest a Turciei, Bursa, a organizat recent o ceremonie de circumcizie în stil otoman, pentru fiul său, lângă mormântul unui sultan, atrăgând critici publice și determinandu-i pe oficiali să anunțe retragerea sa, conform unui raport al jurnalului Hurriyet, citat de Ansa.

Mehmet Ozcan, guvernatorul adjunct al Bursa, a ales Moscheea Hudavendigar, din cartierul Cekirge, care adaposteste mormantul sultanului otoman Murad I, pentru a sărbători circumcizia copilului sau in varsta de 6 ani, un ritual pe care mulți musulmani din Turcia îl vad ca pe primul pas spre maturitate.

Îmbrăcat ca un prinț otoman, fiul lui Ozcan a sosit în moschee, călare, și s-a așezat pe un tron înconjurat cu decoratiuni imperiale. O banda militara otomana, mai multi soldați ieniceri și femei îmbrăcate drept concubine, jongleri cu flacari, i-au însoțit pe băiat și familia sa.

Mai multe persoane care venisera in moschee să se roage, s-au grabit sa filmeze ceremonia de rugăciune, care avea programata si o petrecere ulterioara la un hotel din Bursa, pe 30 mai.

Imaginile publicate pe social media au declanșat reacții publice, unii utilizatori spunând ca guvernatorul adjunct ar trebui să demisioneze, în acelasi timp, altii au catalogat ceremonia ca avand legatura cu “neo-otomanismul”.

Pe fondul protestelor publice, surse din Biroul Guvernatorului de Bursa, au declarat pentru Hurriyet ca Ozcan a fost retras din serviciul public, chiar din ziua de 30 mai.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.