Bartolomeu: cu Francisc, va invitam sa serbam primul Sinod de la Niceea, in 2025!

Într-un interviu pentru Asia News, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului dezvăluie următorii pași in consolidarea unitatii între catolici și ortodocși. Pe langa numirea Sinodului de la Niceea, ca fiind “primul Sinod cu adevarat ecumenic”, în toamnă va avea loc următoarea ședință a Comisiei mixte catolic-ortodoxa din Ierusalim, la care toată lumea ar “trebui să se angajeze fără ipocrizie”.

La întoarcerea sa de la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Sfântul Mormânt, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a dezvăluit o întâlnire importantă pentru unitatea dintre catolici și ortodocși: o reuniune la Niceea, în anul 2025, acolo unde “a avut loc primul Sinod Ecumenic real al Bisericii nedivizate”.

Vorbind exclusiv pentru Asia News, Bartolomeu spune că împreună cu Papa Francisc “a fost de acord cu o intrunire care sa aiba loc la Niceea, in anul 2025, in scopul sărbătoririi, împreună, după 17 secole, a primului Sinod cu adevarat ecumenic, în care s-a hotarat primul Crez”.

Sinodul de la Niceea (in prezent Iznik, la 130 km sud-est de Istanbul), a reunit peste 300 de episcopi din Est și Vest, în anul 325, și este considerat a fi primul Sinod cu adevărat ecumenic. Cu acea ocazie, s-a decis formula Crezului, similara cu a celui rostit în cadrul Liturghiei de astăzi, care marturiseste că Iisus “este de-o Fiinta cu Tatal”, pentru a contracara ideologia ariana.

Reuniunea de la Sfântul Mormânt a revitalizat dialogul dintre catolici și ortodocși, cele două viziuni creștine, în ciuda diferențelor lor, avand o viziune comună asupra Tainelor și Tradiției apostolice.

“Dialogul pentru unitate între catolici și ortodocși – a spus Bartolomeu pentru Asia News – va începe, din nou, de la Ierusalim. În acest oraș, în toamnă, o reuniune a Comisiei Mixte catolic-ortodoxe va avea loc, găzduita de patriarhul grec-ortodox Teofil III. Este un drum lung, pe care noi toți trebuie să ne angajam fără ipocrizie”.

“Ierusalimul – a continuat Bartolomeu – este locul, terenul dialogului dintre Dumnezeu și om, locul în care Logosul lui Dumnezeu a fost întrupat. Predecesorii noștri, Paul VI și Athenagoras, au ales acest loc, pentru a rupe o tăcere care a durat secole între cele două Biserici surori”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.