Regele Iordaniei – unitate in salvarea Ierusalimului: Ortodocsii au tot sprijinul meu!

Majestatea Sa Regele Abdullah a subliniat, marti, determinarea Iordaniei de a proteja prezența creștină în regiune și ținuturile palestiniene, în special în Ierusalim. Regele a facut aceste remarci, cu prilejul primirii liderilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din mai multe țări ale lumii, in Palatul Al Husseiniya din Amman.

Alteța Sa Regală, Prințul Ghazi, a participat, in plus (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), la o rugăciune pentru pace, organizata de liderii Bisericii, la locul Botezului Domnului, în Valea Iordanului.

Intalnirea din Valea Iordanului, unde liderii religioși au purtat discutii inclusiv despre problemele Bisericii Ortodoxe, a atras participarea șefilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din lume: Rusia, Georgia, Bulgaria, Serbia, România, Cipru și Finlanda.

În numele Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent Inaltpreasfintitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei.

În Amman, Regele Abdullah l-a salutat pe Patriarhul ortodox al Ierusalimului, al intregii Palestine și Iordaniei, Teofil al III-lea, spunând că întâlnirea lor de la locul Botezului are o “importanță istorică mare”, menționând că, în ultimele zile, a vazut vizita Papei Francisc in Iordania ca pe un “mesaj de coexistență și toleranță”.

“Aceasta este ceea ce a căutat Majestatea Sa Regele Hussein și este ceea ce eu, personal, și noi, în mod colectiv, cautam: să ne unim, ca fratii, in apărarea Ierusalimului și a sit-urilor sale sfinte”.

Regele a spus că a considerat ca provocările cu care se confruntă Ierusalimul, sunt de interes pentru toate Bisericile.

“Datoria mea este de a va spori prezența, nu numai în Orientul Mijlociu, ci în Cisiordania și Ierusalim, în special”, le-a spus Regele, liderilor creștini.

“Bisericile Ortodoxe au tot sprijinul meu. Voi face tot posibilul să raman alaturi de ele. Frații care mă cunosc bine, stiu cum m-am angajat in această cauză”.

În discursul său din cadrul reuniunii, Patriarhul Teofil III a mulțumit Regelui Abdullah, în numele liderilor Bisericii, descriind pelerinajul in Iordania, ca parte din Țara Sfântă, și rugăciunea pentru pace de la locul Botezului, drept un “moment istoric important”.

El a declarat că legăturile dintre Biserica și Iordania sunt o extensie a legăturilor profunde care au început odata cu acordul istoric semnat între califul Omar Ibn Al Khattab și Patriarhul Ierusalimului, Sofronie, în 637 dupa Hristos.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.