publicat în: Arhivă

Regele Iordaniei – unitate in salvarea Ierusalimului: Ortodocsii au tot sprijinul meu!

Majestatea Sa Regele Abdullah a subliniat, marti, determinarea Iordaniei de a proteja prezența creștină în regiune și ținuturile palestiniene, în special în Ierusalim. Regele a facut aceste remarci, cu prilejul primirii liderilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din mai multe țări ale lumii, in Palatul Al Husseiniya din Amman.

Alteța Sa Regală, Prințul Ghazi, a participat, in plus (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), la o rugăciune pentru pace, organizata de liderii Bisericii, la locul Botezului Domnului, în Valea Iordanului.

Intalnirea din Valea Iordanului, unde liderii religioși au purtat discutii inclusiv despre problemele Bisericii Ortodoxe, a atras participarea șefilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe din lume: Rusia, Georgia, Bulgaria, Serbia, România, Cipru și Finlanda.

În numele Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent Inaltpreasfintitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei.

În Amman, Regele Abdullah l-a salutat pe Patriarhul ortodox al Ierusalimului, al intregii Palestine și Iordaniei, Teofil al III-lea, spunând că întâlnirea lor de la locul Botezului are o “importanță istorică mare”, menționând că, în ultimele zile, a vazut vizita Papei Francisc in Iordania ca pe un “mesaj de coexistență și toleranță”.

“Aceasta este ceea ce a căutat Majestatea Sa Regele Hussein și este ceea ce eu, personal, și noi, în mod colectiv, cautam: să ne unim, ca fratii, in apărarea Ierusalimului și a sit-urilor sale sfinte”.

Regele a spus că a considerat ca provocările cu care se confruntă Ierusalimul, sunt de interes pentru toate Bisericile.

“Datoria mea este de a va spori prezența, nu numai în Orientul Mijlociu, ci în Cisiordania și Ierusalim, în special”, le-a spus Regele, liderilor creștini.

“Bisericile Ortodoxe au tot sprijinul meu. Voi face tot posibilul să raman alaturi de ele. Frații care mă cunosc bine, stiu cum m-am angajat in această cauză”.

În discursul său din cadrul reuniunii, Patriarhul Teofil III a mulțumit Regelui Abdullah, în numele liderilor Bisericii, descriind pelerinajul in Iordania, ca parte din Țara Sfântă, și rugăciunea pentru pace de la locul Botezului, drept un “moment istoric important”.

El a declarat că legăturile dintre Biserica și Iordania sunt o extensie a legăturilor profunde care au început odata cu acordul istoric semnat între califul Omar Ibn Al Khattab și Patriarhul Ierusalimului, Sofronie, în 637 dupa Hristos.