publicat în: Arhivă

Biserica Bulgara si Biserica Ortodoxa Rusa se sprijina reciproc, in fata manevrelor anti-crestine europene

In urma cu doua zile, Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a avut o discuție cu Sanctitatea Sa Neofit, Patriarhul Bulgariei, aflat într-o vizită oficială in Biserica Ortodoxa Rusa (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), la reședința patriarhală și sinodală din Manastirea Sfantul Daniel din Moscova.

“Cu mare satisfacție, mărturisesc nivelul foarte ridicat al relațiilor dintre Bisericile noastre frățești, neafectate de conjunctura politică sau de schimbările opiniilor politice din Europa. Este exact asa cum ar trebui să fie, deoarece aceste relații se bazează pe credință și experiență în lupta pentru eliberare, parte din memoria comuna istorică a două națiuni, rusa si bulgara. Împreună, am avut un sistem remarcabil de sprijin reciproc și de asistență, într-un moment când Bisericile noastre s-au aflat în condiții nefavorabile, din cauza atitudinii externe a autorităților. Am trecut prin acei ani împreună, sprijinindu-ne reciproc, și cred că raman în memoria noastră istorică”.

“În vremurile recente, atunci când Biserica din Bulgaria a suferit o schismă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), durerea ei a ajuns si la inima Bisericii Ruse, care a sprijinit pe deplin poziția adoptată de către Patriarhul Maxim și Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare. Ne bucuram ca, prin mila lui Dumnezeu, schisma Bisericii din Bulgaria a fost depășita”, a declarat Patriarhul Kirill, menționand in mod special rolul jucat în acest proces, de către șeful Casei Regale Bulgare, Simeon de Saxa-Coburg și Gotha, când a fost Prim-Ministru al Bulgariei.

Patriarhul Kirill a mai discutat, de asemenea, despre marile schimbări din Europa, la care sunt martori contemporanii noștri. Astfel, rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European au arătat că mulți europeni refuză să accepte filosofia liberală, care impune o respingere a valorilor etice fundamentale. Este convingerea mea profundă – a mentionat acesta – că, intrucat Dumnezeu a pus principalul moral în natura umană, orice lege adoptată împotriva acestui principiu, va provoca proteste naturale din partea oamenilor”. El a citat evenimentele din Franța, când în timpul dezbaterilor și adoptarii unei legi de contestare a instituției familiei, milioane de oameni au iesit pe străzi în sprijinul valorilor tradiționale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Din păcate, mecanismul de luare a deciziilor este de așa natură încât câteva voci în Parlament au compensat voința a milioane de oameni”, a continuat el, “dar, astfel de victorii nu pot fi de durată, iar ceea ce se întâmplă în Europa de astăzi, în opinia mea, este un reacție la liberalizarea neîngrădita de valorile morale, care contestă însăși natura morală a omului și care le impune oamenilor comportamente considerate a fi păcătoase, de către creștini, și nefiresti din punct de vedere etic. Prin urmare, sunt profund convins că, în ciuda faptului că lupta pare să fie pierduta acum, atâta timp cât Domnul are in grija omenirea, ne punem inca speranțele in mila Sa, în toate situațiile dificile prin care națiunile creștine trec”.

Adresându-se Patriarhului Neofit, Patriarhul Kirill a spus că activitatea desfășurată de către reprezentanta la Moscova a Bisericii Bulgare și de reprezentanta la Sofia a Bisericii Ruse. este una foarte importantă pentru dezvoltarea și păstrarea relațiilor bilaterale dintre cele două Biserici.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a mai vorbit, de asemenea, pe tema dezvoltarii pelerinajelor intre cele doua tari.

Sanctitatea Sa Neofit si-a exprimat recunoștința pentru aceste cuvinte și pentru primirea călduroasă de care a avut parte. El a subliniat importanța deosebită a construirii unei biserici a Sfântului Ciprian, Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rusii, bulgar de origine, in Moscova. În Bulgaria, a spus el, un cont bancar a fost deschis pentru strangerea de fonduri in sustinerea ridicarii acestei biserici.

Cele două Patriarhii au mai discutat, de asemenea, si alte aspecte, privind relațiile bilaterale și de cooperare pan-ortodoxa, în special vizavi de pregătirile pentru Sinodul Pan-Ortodox.

Patriarhul Kirill i-a acordat Patriarhului Neofit, Ordinul Sfantul Serghie de Radonej.