publicat în: Arhivă

Mitropolitul Ilarion s-a intalnit cu Patriarhul Asirian. Centenar si marturisire comuna

In aceste zile, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk s-a întâlnit cu Catolicosul-Patriarh al Bisericii Asiriene a Răsăritului, Mar Dinkha IV, aflat intr-o vizita în Rusia, la invitația Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Cu aceasta ocazie, Întâistătătorul Bisericii Asiriene și-a exprimat satisfacția profundă privind “succesele de reînnoire a Bisericii istorice Ruse”, menționând că Rusia și Biserica Ortodoxă Rusă constituie un ghid spiritual și moral pentru multe comunități creștine tradiționale din lume.

O atenție specială a fost acordată situației creștinilor din Orientul Mijlociu.

Sanctitatea Sa Mar Dinkha IV si-a exprimat recunoștința sinceră fata de Rusia și personal fata de Președintele Vladimir Putin, pentru eforturile in ajutorarea creștinilor din Orientul Mijlociu. El a spus că poziția adoptată de Rusia a fost decisiva în prevenirea bombardamentelor din Siria și rămâne o poziție-cheie în apărarea creștinilor din Orientul Mijlociu, potrivita rolului istoric al statului rus.

Sanctitatea Sa a reamintit, de asemenea, genocidul la adresa popoarelor creștine din Imperiul Otoman, din 1914-1918, și pierderile suferite de asirieni la acel moment. Aceste evenimente au devenit un motiv al instalarii în masă a asirienilor in Imperiul Rus, al carei centenar este marcat în acest an.

Patriarhul asirian a mai vorbit, de asemenea, despre daunele ireparabile provocate creștinilor din Orientul Mijlociu de astăzi, ca urmare a destabilizarii situației politice din regiune și angajarii forțelor islamiste radicale in politica. Astfel, în ultimii ani, în Irak, un număr mare de biserici creștine au fost distruse și mii de creștini au fost uciși pentru credința lor în Hristos.

Mitropolitul Ilarion și-a exprimat compasiunea profundă pentru pierderile suferite de Biserica Asiriana de Est în ultimii ani, în Irak și Siria, și l-a asigurat pe oaspetele său că Rusia și Biserica Ortodoxă Rusă vor continua sa acorde tot sprijinul posibil creștinilor care suferă în Orient.

S-a exprimat necesitatea ca Bisericile Rusa si Asiriana să fie mai active în informarea publicului la nivel internațional, despre persecutiile continue la care sunt supusi creștinii din Orientul Mijlociu, și să-și unească eforturile în această sarcină.

Aceștia au mai discutat, de asemenea, despre perspectivele interacționarii intre cele două Biserici, inclusiv dezvoltarea de proiecte academice și teologice comune și schimburile de elevi.