VIDEO: 29 mai – Asedierea si Caderea Constantinopolului – un film care merita vazut (57 min)

Data de 29 mai marchează 561 de ani de la căderea Constantinopolului, care a insemnat asedierea capitalei bizantine de către armata otomană condusă de sultanul Mehmed al II-lea, în timp ce orașul era condus de împăratul Constantin al XI-lea Paleologul.

Asediul a durat din 6 aprilie pana in 29 mai 1453. Când Constantinopolul a căzut, în cele din urmă, milenarul Imperiu Bizantin a încetat să mai existe.

In seara de marti, in ziua de 29 mai, orasul a fost atacat de turci. Odată cu semnalul dat, orașul a suferit un atac combinat, din trei părți simultan. Bizantinii au reușit să blocheze tunelurile subterane, oprindu-i pe turci sa treaca pe sub ziduri. Chiar dacă numarul membrilor armatei otomane a fost mai mare, cetățenii din Constantinopol au fost în stare să ii respingă de mai multe ori, provocând pierderi teribile. Primele două atacuri au fost respinse, dar Mehmed a organizat cu grijă un al treilea și ultim atac.

Cu mare perseverență, turcii au atacat zidurile din apropierea portii San Romano, unde lupta imparatul. Unul dintre principalii apărători ai orașului, Giovanni Giustiniani, a fost grav rănit și a fost nevoit să părăsească lupta. Aceasta a fost o mare pierdere pentru bizantini. Zidurile au început sa cedeze și împăratul, care lupta, a căzut în luptă. Nu există informații precise privind moartea sa. Conform credintei populare, turcii nu au reușit să rupă linia de apărare a zidurilor. Cu toate acestea, cineva din interior i-a trădat, lasand intrarea Kerkoporta deschisa, astfel încât turcii au reușit să intre în oraș și sa ii înconjoare pe apărători.

Asediul a durat trei luni, iar în cele din urmă armata semnificativ mai mare a lui Mehmed a cucerit Constantinopolul, marti, 29 mai 1453. După moartea lui Constantin, turcii s-au napustit asupra orasului și au jefuit proprietatile bizantinilor. Un număr mare de cetățeni s-a refugiat în Hagia Sophia, în speranța ca acolo vor fi in siguranta. Turcii, cu toate acestea, au reușit să rupă poarta principală și s-au napustit in biserica, unde au măcelărit mulțimea. În ziua căderii Constantinopolului, sultanul a intrat oficial în oraș și a mers la Hagia Sofia, unde s-a rugat. Apoi, Cuceritorul s-a stabilit în palatul imperial Vlaherne.

Un material video, recomandat in aceste zile de Greek Reporter – un documentar al National Geographic – prezintă evenimentele care au avut loc în timpul asediului și odata cu căderea Constantinopolului. El este atasat articolului de fata si poate fi vazut in galeria media (www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.