Comunicat: Patriarhia Ecumenica nu il recunoaste pe noul Primat al Bisericii Ortodoxe a Cehiei si Slovaciei

Comunicat al Patriarhiei Ecumenice privind alegerea Arhiepiscopului Rostislav ca Primat al Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei

“Referitor la situația de astăzi din Biserică Autocefală a Cehiei și Slovaciei, Patriarhia Ecumenică prevede următoarele:

1. Vizavi de alegerea noului Primat al Bisericii, după demisia episcopului Christophore (foto – vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), acesta nu a fost încă recunoscut de Patriarhia Ecumenică și de alte Biserici Ortodoxe autocefale, din cauza neregulilor care au caracterizat natura canonica a acestei alegeri.

2. În consecință, orice act canonic al Bisericii, care rezulta din compoziția ierarhiei care urmeaza alegerii de mai sus, devine anti-canonic și nu este recunoscut de către Patriarhia Ecumenică.

3. Patriarhia Ecumenică, in calitate de Biserica mama a Bisericii în cauză, este în continuare pregătită să contribuie la soluționarea canonică a situației, și face apel la toate părțile implicate să continue cu ea [Patriarhia Ecumenică] discuțiile necesare găsirii unei soluții potrivite, evitând în același timp acțiunile care complică și mai mult situația nefericită din această Biserică.

Patriarhia, 1 aprilie 2014

Secretariatul General al Sfântului Sinod”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.