Mariajul gay a devenit legal in Anglia si Scotia. Reactii

O lege care le permite cuplurilor de homosexuali să se căsătorească, a fost votata in Anglia și Țara Galilor. Zeci de cupluri homosexuale s-au ingramadit la birourile municipalitatii. Legea a fost adoptată în vara anului trecut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), dar Guvernului i-a mai luat inca o jumătate de an pentru a o alinia dreptului civil. Scoția a adoptat aceeași lege în luna februarie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Sir Elton John este primul reprezentant celebru al mișcarii LGBT din Marea Britanie, care a decis să organizeze o nunta feerica cu partenerul său. El se căsătoreste cu David Furnish, partenerul său de 12 ani, în luna mai. Elton John s-a dovedit a fi intr-o asa masura de bucuros, incat a programat sa organizeze doua ceremonii de nunta. Cea de-a doua va fi organizata în Los Angeles, acolo unde cuplul trăiește.

Primul-Ministru britanic, David Cameron, a declarat pentru revista Pink New, ca este si el foarte bucuros de noua miscare. În cele din urmă, căsătoria a devenit o instituție echitabila în țară… a spus el.

Bucuria comunitatii homosexualilor nu este, insa, deplina. Legea ii interzice Bisericii Anglicane, care este Biserica de stat, sa ii casatoreasca pe reprezentanții comunității LGBT. Legea le mai permite, de asemenea, reprezentanților altor religii, sa refuze căsătoria homosexualilor. Aceasta nu va fi considerata discriminare.

Ne vom opune căsătoriilor homosexuale, fiindca vrem să protejăm o instituție a căsătoriei, veche de secole, dar nu ii uram pe homosexuali, a declarat Andrea Williams, șef al organizației Concernul Crestin Britanic, conform radioului Vocea Rusiei.

“Nu putem pur și simplu sa reformam o instituție care a existat in întreaga istorie a omenirii. Sa faci acest lucru, este un egoism complet și arbitrar. Nu are nimic de-a face cu protecția drepturilor omului. Aceasta este o încercare de a impune supremația culturii cuiva, reevaluand definiția căsătoriei prin prisma acestei culturi”.

Rezultatele unui sondaj al BBC arata ca 20% dintre britanici nu recunosc căsătoriile unisexuale (gay). În cazul în care ar fi invitați la o astfel de ceremonie, ei ar refuza invitația. Cu toate acestea, britanicii nu se opun cuplurilor unisexuale, ci pur și simplu nu doresc ca o astfel de uniune sa fie numita “căsătorie”, intrucat căsătoria este definită ca “uniune între un bărbat și o femeie”.

Putem schimba regulile sau definițiile statutului social, dar nu putem încălca poruncile lui Dumnezeu, a declarat Rev. Steven Hanna, un cleric al Bisericii Anglicane, mai informeaza VoR. “Indiferent de regulile pe care le-ar impune Biserica Anglicană, cred că este inadmisibil ca un preot să binecuvânteze ceva ce Dumnezeu nu binecuvânteaza”.

Diaspora catolica din Marea Britanie neagă astfel de uniuni, de asemenea. Există aproape cinci milioane de catolici in Anglia și Țara Galilor, reprezentand 9% din populație. Există mai mult de 16% catolici in Scoția și aproape 40% in Irlanda. Aceasta din urmă a decis să închidă discuțiile pe această temă.

Cardinalul Keith O’Brien, fostul Primat al tuturor catolicilor din Scoția, a numit legea “o nebunie completa, o denaturare groteasca a recunoașterii drepturilor omului” și o încercare de distrugere efectiva a vieții umane. “Căsătoriile unisexuale distrug complet baza ideala a copiilor: o mamă și un tată. Guvernul încearcă să extermine un drept uman universal”.

Există 14 țări care au recunoscut căsătoriile unisexuale, 9 dintre ele aflandu-se in Europa. Olanda a fost prima țară care a recunoscut căsătoriile homosexuale, în anul 2001. Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca și Franța, alaturi de alte sapte din acest an, au adoptat legi privind casatoria unisexuala (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Susținătorii căsătoriilor homosexuale nu se bucură, insa, peste tot. Astfel, la referendumul din 1 decembrie, croații au respins aceeași lege, cu 66% din voturi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

India a demonstrat o severitate absolută, in ce priveste căsătoriile homosexuale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). În 2011, Curtea Supremă din India a decretat uniunile unisexuale drept crimă. Astfel, a anulat o decizie a instanței din Delhi, din 2009, care negase răspunderea penală pentru uniunile unisexuale.

Chiar si in SUA, 33 de state nu recunosc căsătoriile unisexuale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.