Crestinismul – cea mai desavarasita si frumoasa pictura din lume, pastrata in Ortodoxie

Am momente cand vad Crestinismul, ca pe cea mai desavarsita pictura din lume. O opera de arta plastica, pictata de Cel mai Mare Artist al istoriei, Iisus Hristos.

Acum, mai important este ce s-a ales de aceasta opera, dupa mai bine de doua mii de ani…

Se poate spune ca Ortodoxia, asa cum este ea, nu a adaugat nimic in plus acestei picturi, care este Crestinismul. Nu a adaugat si nici nu a scos. A pastrat pictura asa cum era ea, dorind doar sa o inrameze frumos; sa o inrameze si sa o aseze in inimile oamenilor, curata si fara vreo schimbare.

Stiu ca astazi sunt multi, care critica si infiereaza slabiciunile Ortodoxiei; slabiciuni manifestate uneori prin excesul de ritual exterior, o lipsa a activitatii misionare, o deficitara educatie religioasa in randurile credinciosilor, adica o necunoastere a invataturilor ortodoxe si ale resurselor acesteia, un soi de pietism si de mimetizare a obiceiurilor straine de adevarata credinta. Mai sunt, apoi, si cei care confunda Ortodoxia cu natiunea si credinta, cu poporul..

Pe de alta parte, la aceasta pictura, Catolicismul a venit si a adugat cateva tuse. Aceste tuse proprii, venite pe fondul unei dorinte de universalizare fortata a Crestinismului, au modificat aspectul initial al tabloului. L-au imbracat, in timp, in patine care incercau sa satisfaca si sa impace rigorismul religios cu neputinta umana. Spune asta istoria, nu este inventia mea…

Apoi, a venit Protestantismul.

Acum, poate putini stiu ca, la inceput, insusi Luther, in Catehismul sau, ii invata pe crestini sa isi faca semnul Crucii in fiecare zi, sa inteleaga ca Euharistia este Insusi Trupul si Sangele lui Hristos, dar si ca Maica Domnului trebuie Venerata. Citind acest Catehism, in urma cu ceva ani, am constatat ca, la origini, Protestantismul era chiar… ortodox.

Revolta protestanta a avut, asadar, un efect de durata asupra crestinilor din Apus. Protestantismul i-a readus Occidentului Patristica si i-a oferit, indirect, o viziune ortodoxa, intr-o lume care nu mai dorea ca Papa sa hotarasca tot ce misca. Greseala Protestantismului, in timp, a fost alta. In dorinta de a se separa cat mai mult de Catolicism si, considerand ca pictura lui Hristos, Crestinismul, si-a pierdut frumusetea initiala, a incercat prin multele renuntari doctrinare sa indeparteze straturi intregi ale picturii, stricand, cu sau fara intentie, lucrarea initiala.

Asadar, daca esti in cautarea Adevarului, Hristos te asteapta! Iar daca vrei sa-ti adapi sufletul de la izvor, cauta invatatura nestirbita a Ortodoxiei. Dupa cum spunea si marele pictor Gauguin: “Multi incearca sa ma copieze. Dar cine ma vrea, poate sa ma caute! Usa mea este deschisa oricui vrea sa-l imortalizez!”.

Nu-i cauta cusururi, caci Sfant este Hristos si Biserica, iar tu acolo vii!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.