Săpăturile Autoritatii Israeliene de Antichitati (IAA) au dus la descoperirea unei mănăstiri vechi de 1.500 de ani, cu mozaicuri colorate si bine conservate, în deșertul nordic Negev al Israelului. (Foto: Autoritatea Israeliana de Antichități)
Descoperirea a fost facuta in apropierea asezarii de beduini Hura. Manastirea descoperita de arheologi masoara 20/35 metri. Cele mai impresionante mozaicuri au fost găsite în sala de mese a mănăstirii și in sala de rugăciune. Motivele florale, decoratiunile geometrice, amforele, coșurile și o pereche de păsări decoreaza podeaua din mozaic a salii de mese (trapeza). Modele in culori precum albastru, roșu, galben și frunzele verzi din mozaic împodobesc sala de rugăciune.
Podeaua de mozaic mai include 4 inscripții cu numele: Eliyahu, Nonus, Solomon și Ilrion – stareți ai mănăstirii. Inscripțiile indică, de asemenea, data in care a fost adaugata podeaua din mozaic, fapt care i-a ajutat pe arheologi, în prezent, sa identifice perioada de ridicare a manastirii, ca fiind a doua jumătate a secolului al VI-lea dupa Hristos.
“Se pare că această mănăstire, situată în apropiere de asezarea bizantina Horbat Hur, este o mănăstire dintr-o serie de manastiri amplasate alături de un drum care lega Transiordania cu Valea Be’er Sheva”, a declarat directorul de excavari, Daniel Varga.
IAA, impreuna cu Compania Israel Netivei, municipalitatea din Hura și Asociatia Wadi Attir intenționează să mute mănăstirea și mozaicurile sale in apropiere.