Israel: Manastire bizantina veche de 1500 de ani, descoperita in desertul Negev

Săpăturile Autoritatii Israeliene de Antichitati (IAA) au dus la descoperirea unei mănăstiri vechi de 1.500 de ani, cu mozaicuri colorate si bine conservate, în deșertul nordic Negev al Israelului. (Foto: Autoritatea Israeliana de Antichități)

Descoperirea a fost facuta in apropierea asezarii de beduini Hura. Manastirea descoperita de arheologi masoara 20/35 metri. Cele mai impresionante mozaicuri au fost găsite în sala de mese a mănăstirii și in sala de rugăciune. Motivele florale, decoratiunile geometrice, amforele, coșurile și o pereche de păsări decoreaza podeaua din mozaic a salii de mese (trapeza). Modele in culori precum albastru, roșu, galben și frunzele verzi din mozaic împodobesc sala de rugăciune.

Podeaua de mozaic mai include 4 inscripții cu numele: Eliyahu, Nonus, Solomon și Ilrion – stareți ai mănăstirii. Inscripțiile indică, de asemenea, data in care a fost adaugata podeaua din mozaic, fapt care i-a ajutat pe arheologi, în prezent, sa identifice perioada de ridicare a manastirii, ca fiind a doua jumătate a secolului al VI-lea dupa Hristos.

“Se pare că această mănăstire, situată în apropiere de asezarea bizantina Horbat Hur, este o mănăstire dintr-o serie de manastiri amplasate alături de un drum care lega Transiordania cu Valea Be’er Sheva”, a declarat directorul de excavari, Daniel Varga.

IAA, impreuna cu Compania Israel Netivei, municipalitatea din Hura și Asociatia Wadi Attir intenționează să mute mănăstirea și mozaicurile sale in apropiere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.