Ciprul ocupat: pentru prima data dupa 57 de ani, procesiune in Vinerea Mare in Famagusta

Pentru prima dată dupa 57 de ani, slujba din Vinerea Mare va putea fi tinuta in Biserica Sfantul Gheorghe “Exorinos”, unde, începând cu luna decembrie a anului trecut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Sfanta Liturghie este oficiata o dată pe lună cu autorizarea autorităților turco-cipriote.

Slujba din Vinerea Mare va fi oficiata de Mitropolitul de Constantia și Famagusta, Vasile. Biserica Sfantul Gheorghe este un lacas ortodox care datează din secolul al XV-lea și este situat în interiorul zidurilor medievale ale orașului.

Oficierea slujbei din Vinerea Mare a fost anunțata de către primarul grec, Alexis Galanos, și de primarul turc, Oktay Kayalp. Mitropolitul Vasile a descris evenimentul, conform agentiei Amen, ca fiind unul foarte important: “Ne incanta”, a spus acesta, adăugând că au loc pregătiri intense in acest sens.

“Se fac pregatiri, pentru a face posibilă procesiunea cu Sfantul Epitaf în interiorul zidurilor Famagustei”, a declarat acesta, citat de Amen.

Mitropolitul a mai menționat interesul deosebit manifestat de mai multe persoane, de a ajunge in Famagusta și de a participa la slujba. “S-au anuntat deja 2000 de oameni”.

Primarul grec, Alexis Galanos, a declarat, la rândul său, că “aceasta este o zi mare pentru Biserică și reconciliere”. El a mai declarat că liderii ciprioți greci și ciprioti turci, și ambasadorii străini vor fi invitați la slujba.

Reprezentantul Guvernului Ciprului, Christos Stylianidis, i-a felicitat pe cei doi primari, pentru inițiativa lor. Vorbind pentru Radio Cipru, acesta a adăugat că guvernul sprijină astfel de acțiuni, prin care se construieste un spirit de încredere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.