Vernisajul expozitiei „Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei” (foto)

Ieri, joi, 3 aprilie 2014, la Casa Hermes, din Piaţa Mică, nr.11, Muzeul ASTRA, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, a prezentat publicului expoziţia-document „Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei”.

Călugăr-ţăran din Săliştea Sibiului, Picu Procopie Pătruţ (1818-1872) a desfăşurat o vastă activitate cultural-religioasă ca autodidact, lăsând urmaşilor aproximativ 40 de manuscrise care cuprind opera sa originală (poeme, cântări şi imnuri bisericeşti, însoţite de aproape 3.000 de miniaturi) sau transcrieri ale operelor altor autori, şi ele împodobite cu ilustraţii în culori.

La vernisaj au luat cuvântul reprezentanţi ai Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, care pentru organizarea acestei expoziţii a câştigat premiul ASER 2013 , dar şi ai muzeului gazdă, d-l Valeriu Ion Olaru, director general al C.N.M. ASTRA, salutând „frumoasa colaborare pe care cele două muzee o au de un timp încoace”.

D-l Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Marcel Constantin Luca, a apreciat efortul celor două instituţii de cultură de a aduce în faţa publicului „valoroasa operă pe care oameni de talia lui Picu Pătruţ au reuşit să o creeze într-o vreme în care cărţile se scriau cu mâna”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.