Cathedral Plaza: Arhidieceza Catolica de Bucuresti acuza doua universitati din capitala

Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti a emis in ultimele ore urmatorul comunicat:

“Două Universităţi din Bucureşti implicate în tergiversarea desfiinţării Cathedral Plaza

În loc să pornească toate mecanismele de desfiinţare a Cathedral Plaza, în conformitate cu sentinţa civilă, devenită irevocabilă, nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, cu executarea silită 1090/2013 şi cu dispoziţia nr. 1024/2013 emisă chiar de către el, Primarul General al Municipiului Bucureşti încearcă prin toate mijloacele să anuleze deciziile justiţiei, chiar şi deciziile proprii, şi să sprijine eforturile firmei Millennium Building Development de a menţine clădirea ilegală şi periculoasă, implicând pe faţă foruri ale învăţământului superior din ţară.

Conștient de forța morală și de gradul de credibilitate al unor universități cu tradiție în România, precum Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și Universitatea Tehnică de Construcții București, sprijinit de o societate de avocatură care a promovat clădirea ilegală, asigurat de participarea unor profesori cu interese pecuniare, Primarul General încearcă să implice în mod indirect şi neprofesional aceste foruri universitare în tergiversarea desfiinţării Cathedral Plaza. Deşi dl. Oprescu declara în presă că a cerut „o serie de studii referitoare la ce se întâmplă dacă dispare clădirea”, în realitate, Primarul General al Capitalei a cerut celor două universități să elaboreze „un studiu privind impactul clădirii Cathedral Plaza asupra mediului construit și al orașului din punct de vedere urbanistic și arhitectural”. Cu alte cuvinte, nu demolarea clădirii ilegale îl interesează pe edilul şef al capitalei, ci menţinerea edificiului periculos. Mai mult, Primarul General aruncă asupra celor două universități răspunderea pentru eventuala neexecutare a hotărârii judecătorești care îl obligă la desființarea clădirii ilegale, afirmând că „orice măsură administrativă depinde de concluziile comisiilor de specialitate” din cadrul universităților respective.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a trimis celor două universități scrisori de protest, exprimându-și surprinderea, uimirea și indignarea față de angajarea partizană, lipsită de profesionalism a acestor foruri științifice în afacerile unui grup de interese care a parazitat și paralizat activitatea autorităților publice locale din București, mai întâi pentru edificarea ilegală a turnului de birouri din imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, iar în prezent pentru blocarea prin orice mijloace a reinstaurării legii.

„Atitudinea celor doua Universităţi, care riscă să se compromită, este extrem de periculoasă, nocivă şi condamnabilă. Suntem în faţa unui exemplu ce trebuie dat acestei ţări, că legea există, are forţă şi trebuie respectată. Cred că singura atitudine legală și morală pe care cele două universități ar trebui să o adopte este aceea de a reanaliza participarea lor la această acțiune, în sensul de a elabora strict metodologia de desfiinţare a construcţiei, respectiv soluţia arhitectural-peisagistică pe care trebuie să o îmbrace noul parc ce va fi recreat în locul clădirii ilegale. Nădăjduim că cele două universități nu vor abdica de la rolul pe care îl au în cultura, istoria și societatea românească, acela de martore ale adevărului și conștiinței profesionale”, a declarat Mons. Dr. Ioan Robu Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti”.

Biroul de presă

Pr. Francisc Doboş

Purtător de cuvânt

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.