publicat în: Arhivă

Ortodoxie in Germania: Eparhia Patriarhiei Ecumenice implineste 50 de ani

Cea de-a 50-a aniversare a Episcopiei Patriarhiei Ecumenice de Germania a fost serbata zilele trecute la Biserica Înălțării din Berlin, în prezența Mitropolitului eparhiei, Augustin.

Infiintarea eparhiei va continua sa fie sărbătorita si în alte parohii și va reprezenta punctul central al vizitei Patriarhului Bartolomeu în Germania, în mai 2014.

În 1963, Patriarhia Ecumenică a decis să infiinteze o eparhie proprie în Germania. Până atunci, cele cateva parohii apartineau Arhiepiscopiei de Tiatira și Marea Britanie. Ca urmare a afluxului de muncitori greci în Germania, a fost creată o eparhie independenta.

Spre deosebire de primele decenii, cand, in parohiile grecești din Germania, Sfanta Liturghie se savarsea in limba greaca, limba germana este folosită din ce în ce mai mult astazi.

Protopopul de origine romana Miron Constantin, șeful pe probleme ecumenice al eparhiei, a declarat pentru publicatia greceasca Romfea: “Liturghia se oficiaza, desigur, pentru popor, așa cum arata etimologia cuvântului. Atunci când cei prezenți în biserică nu înțeleg limba greacă, ne străduim să le slujim bine. Pentru Ortodoxie, limba liturgica nu a fost niciodată o dogmă. Nu se impune nimic. Ne adaptam nevoilor fiecarei parohii sau fiecarei Liturghii”.

Astăzi, Eparhia Germana a Patriarhiei Ecumenice numara 56 de parohii, deservite de 70 de preoți și diaconi, numărul credincioșilor fiind estimat la 350.000. Ortodoxia este a treia religie creștină în Germania, după romano-catolici și protestanți.

“Am reușit să construim această eparhie. Ceea ce ne lipsește acum este viitorul cler. In acest sens, s-au creat facultăți ortodoxe în cadrul Universităților din Münster și Munchen”.