Pr. Prof. dr. Nicolae Proteasa: despre implementarea unui proiect catehetic initiat in Cambridge (foto)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și cu sprijinul Preasfinţitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, desfășoară Proiectul catehetic „Calea Mântuirii”, avându-l ca responsabil al proiectului pe Părintele Prof. dr. Nicolae Proteasa.

„Proiectul catehetic „Calea Mântuirii” a debutat la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Vâlcea în data de 3 martie 2014 și a continuat în fiecare zi de duminică de la orele 17.00. S-a ajuns astfel, în data de 6 aprilie 2014, la tema a șasea – „Duhul Sfânt”, la care au participat 31 de persoane. Cursanții s-au bucurat atât de învățătura primită cât și de darurile oferite de copiii care participă la Proiectul catehetic „Sfânta Euharistie – Lumina vieții creștine”, desfăşurat de asemenea în cadrul parohiei. În această duminică, a cincea a Postului Mare, cursanții au fost serviți cu prăjiturele de post pe care le-au pregătit copiii în cantina Seminarului, ajutați fiind de doamna Adriana Marcu, enoriașa parohiei”, ne-a precizat Părintele Nicolae Proteasa.

Proiectul de catehizare „Calea mântuirii” a luat naştere în cadrul Institutului de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge, la iniţiativa mai multor clerici şi profesori ortodocşi, în frunte cu Mitropolitul Kallistos Ware, al Diocleei. În Biserica Ortodoxă Română a fost adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Sectorul de Învăţământ şi Catehizare, fiind destinat credincioşilor cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani, care pot participa timp de 12 săptămâni, la discuţii libere pe baza unor teme despre credinţa ortodoxă. Cursanţii au fost aleşi din rândul credincioşilor activi ai parohiei.

Temele dezvoltate în cadrul celor douăsprezece sesiuni de formare sunt: Căutarea Credinţei, Dumnezeu Sfânta Treime „Iubitorul de oameni”, A fi uman: pe deplin viu, De ce a venit Iisus la noi?, Mântuirea în Hristos, Sfântul Duh, Ce reprezintă Biserica pe Pământ? Nu este Dumnezeu de ajuns?, Trăirea Credinţei I: Dumnezeiasca Liturghie – „O perlă de mare preţ”, Trăirea Credinţei II: Sfintele Taine, Trăirea Credinţei III: Sfânta Scriptură, Rugăciunea şi Postul, Comportamentul creştin, Cerul pe Pământ: Membri ai Bisericii şi Cetăţeni ai Raiului. In cadrul articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro), in galeria foto, puteti vedea 5 fotografii de la acest eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.