Siria: un cunoscut preot olandez iezuit a fost ucis de un atacator mascat, in propria manastire

Un preot olandez, indragit, în vârstă, care a ocupat prima pagină a ziarelor în acest an cu o pledoarie disperată pentu ajutorarea civililor blocați în orașul sirian asediat Homs, a fost asasinat luni, 7 aprilie 2014, de o persoana inarmata mascata, care l-a împușcat in mănăstirea sa.

Uciderea Părintelui Francis Van Der Lugt – un iezuit din același ordin cu Papa Francisc, subliniaza temerile in randul crestinilor din Siria și al minoritățile musulmane privind soarta comunităților lor, extremiștii islamici avand influență printre rebelii care doresc să-l răstoarne pe Președintele Bashar Assad.

În vârstă de 75 de ani, Van Der Lugt (foto), un vorbitor de limba arabă, trăia în Siria de 50 de ani și a refuzat să părăsească Homs chiar si in momentul in care sute de civili au fost evacuați din zonele controlate de rebeli. Van Der Lugt a trăit în mănăstirea aflata în cartierul Bustan al-Diwan. El pare să fi fost vizat direct de atacul lansat dimineața devreme, conform mai multor persoane care se aflau în mănăstire atunci când a avut loc atacul. Un singur om înarmat a intrat în mănăstire, a patruns în grădină și l-a împușcat în cap, a declarat Rev Ziad Hillal. “Sunt cu adevărat șocat. Un om al pacii a fost ucis”, a declarat Hillal, într-un interviu telefonic din Homs, pentru Radio Vatican.

O persoană care a vietuit în mănăstire cu preotul ucis, a declarat că acesta fost înmormantat în grădina mănăstirii, luni seara. Persoana care a transmis informațiile despre înmormântarea preotului, prin telefon, nu a vrut să fie identificata, de teama repercursiunilor. Motivele atacului nu se cunosc, și nu a fost revendicat pana acum.

Pe parcursul anului trecut, gruparile dure de rebeli, inclusiv Frontul Nusra Al-Qaeda, au devenit mai influente si dominante printre luptătorii de opoziție din centrul orașului, ca în multe alte teritorii ale Siriei.

Un alt preot iezuit, părintele Paolo Dall’Oglio din Italia a fost rapit inca din iulie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Cu un an în urmă, doi mitropoliti ortodocși au fost rapiti din masina lor, de către persoane înarmate, în afara orașului nordic Alep, și sunt inca dispăruti (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Un activist care locuieste în zona detinuta de rebeli a declarat ca inclusiv luptătorii rebeli ar fi fost șocați de moartea preotului. “Bărbatul locuia cu noi, mananca cu noi, dormea cu noi. El nu a plecat nici macar atunci când blocada slabise”, a declarat Beibars Tilawi, prin Skype.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.