Dezvaluiri uimitoare despre implicarea Turciei in Siria. Banuielile se adeveresc

O reconstituire publicata in ultimele ore, pe marginea evenimentului din 21 august 2013, vizand atacul chimic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) pus in carca forțelor regimului sirian, a stârnit dezbateri aprinse în națiunile americane și occidentale.

Conform acestor dezvaluiri de informații, forțele rebele, asistate de către guvernul turc, au fost de fapt cele care s-au folosit de gazul sarin intr-o suburbie din Damasc, pentru a provoca un atac american asupra Siriei.

Jurnalistul care a facut dezvaluirea, este castigatorul premiului Pulitzer, Seymour Hersh, iar rezultatul investigației sale a fost raportat mass-mediei turce ieri (10 aprilie 2014), conform agentiei italiene Ansa.

Reconstituirea lui Hersh – care a provocat din partea turcilor și Washingtonului refuzuri imediate – se bazează pe dezvaluiri făcute de către un agent secret american anonim. Hersh (care a castigat un Pulitzer în anul 1970, pentru un reportaj privind masacrul din 1968 – My Lai din Vietnam – al trupelor americane), susține că atacul din august 2013 a fost o capcană orchestrata de serviciile de inteligența turce, de a-l convinge pe Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, sa comande un atac asupra Damascului. Președintele american mentionase în mod repetat ca utilizarea armelor chimice de către regimul Assad ar reprezenta limita dincolo de care o interventie armata ar fi inevitabila (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În ciuda negarii venite din partea Damascului si a acuzarii fortelor rebele (cu sprijinul Rusiei și Iranului), Hersh a marturisit ca Președintele american ar fi dat ordine Pentagonului sa pregăteasca un atac pe 2 septembrie. Cu două zile înainte, cu toate acestea, un raport al serviciilor secrete britanice – scrie Hersh – le arata americanilor ca gazul sarin mortal, utilizat în Damasc, nu este de aceeași natură cu cel din arsenalul regimului. Astfel, pe 31 august, Obama a început să demonstreze prudență fata de orice posibilă utilizare a forței militare și a declarat că Congresul va decide în această privință (ulterior s-a votat impotriva – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Casa Albă a inițiat, apoi, un program de dezarmare chimica pentru Siria, cu implicare rusă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), și s-a renuntat la vreo acțiune militară. Fostul agent secret american anonim a mai spus că, din informații militare, a aflat că gazul sarin ar fi ajuns în mâinile rebelilor, din Turcia, și că Ankara a oferit chiar si instruire în utilizarea armelor chimice.

Erdogan (Primul-Ministru al Turciei / foto), care la începutul conflictului sirian a rupt legăturile cu fostul său aliat, Assad, și i-a susținut pe luptătorii rebeli in cea mai mare parte sunniți, a fost acuzat de către opoziția turcă de susținerea grupurilor jihadiste cu legaturi Al-Qaeda. La sfârșitul lunii martie, o înregistrare a apărut pe YouTube, a unei presupuse întâlniri secrete a liderilor turci pentru a discuta posibila intervenție militară în Siria. În cadrul intalnirii, șeful serviciilor secrete, Hakan Fidan, care are legături cu Erdogan, se declara pregătit sa trimita oameni în Siria, pentru a lansa rachete asupra teritoriului Turciei, in scopul justificarii unui atac din partea armatei turce.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.