Ebola o amenintare si pentru Europa. Lupta unei misiuni ortodoxe, cu virusul

Frica de infectie a ajuns chiar si Europa, dupa ce un zbor al Air France din Guineea (Conakry) a dus la instituirea unei stari de carantină (in ziua de 4 aprilie 2014), timp de două ore, in Paris. Din cauza fostelor sale legături coloniale cu Africa de Vest, în special cu Guineea, Franta trebuie sa faca fata acum migratiei constante din aceasta tara. Astfel, autoritățile medicale din Franta au ajuns sa-si alerteze serviciile proprii medicale, pentru a fi vigilente in cazul suspectarii unei contaminari cu Ebola. “Această infecție criminala, Ebola, nu este părtinitoare si nu are granite!” este si concluzia unui mesaj al Arhimandritului ortodox Themistocles Adamopoulos, din Freetown, Sierra Leone, care incearca sa duca o adevarata lupta cu virusul, in aceasta tara.

Prezenta in Africa de Vest, epicentrul acestei infecții criminale incurabile se afla în Guineea (frontiera cu Sierra Leone). Acum, virusul a început să se răspândească dincolo de granițele Guineii. Este interesant faptul că Ebola nu a fost înregistrată anterior nici macar în Guineea. Tocmai pentru că este un fenomen fără precedent, in unele localitati ale Guineii membrii organizației franceze medicale “Medecin Sans Frontiere” au fost atacati, considerandu-se că acestia ar fi introdus în mod deliberat virusul în Guineea, ca parte a unui “complot străin”.

“Acum ne confruntăm cu acest virus mortal și prin adoptarea măsurilor de preventie, în Misiunea noastra Ortodoxă din Sierra Leone, ne străduim sa ne protejam oamenii.

Misiunea noastră în Sierra Leone este in stare de alerta. Monitorizăm răspândirea Ebola în Sierra Leone și adoptam diferite forme de măsuri preventive care tin de mediu, igienă dar și de spiritualitate, pentru a-i proteja pe oamenii pe care îi slujim aici. Efectuam, de asemenea, rugăciuni de mijlocire. Prin urmare, ne așteptăm si la o protecție puternică din partea lui Hristos, Care sa ne apere de aceasta plagă amenințătoare”, mai afirma Arhimadritul, intr-un mesaj-avertisment, citat de serviciile ortodoxe orientale de presa din CPO-SUA.

“Misiunea noastra dispune de trei campusuri mari în zona Greater Freetown, care deservesc peste 2000 de copii, tineri și adulți, prin diferite proiecte educaționale, ecleziastice și medicale. Avem obligația sa le mentinem în condiții de siguranță, in fata acestei infectii mortale, care nu are niciun tratament cunoscut sau vreo terapie. În acest caz, prevenirea infectiei este cea mai buna și, probabil, singura politică posibilă”.

Totodata, Arhimandritul incearca sa informeze comunitatea despre pastrarea unei diete adecvate (evitarea consumului de lilieci, cimpanzei, gorile, șerpi și alte tipuri de carne, care se consuma în anumite regiuni din Africa de Vest). Igiena personală adecvata este si ea importanta. Toate clădirile trebuie sa fie curățate și dezinfectate; mai ales toaletele și facilitățile de baie.

In plus, Arhimandritul face apel la “descurajarea oricarei călătorii în Guineea sau Liberia, pentru moment. Recomand, de asemenea, ca toți vizitatorii din strainatate, care au planificat sa viziteze Misiunea noastră din Sierra Leone, sa-si anuleze sau sa amâne călătoria lor, până cand perioada periculoasa a trecut în condiții de siguranță”.

Mesajul arhimandritului ortodox se incheie cu un apel de ajutorare a misiunii, in sustinerea lucrarilor amintite mai sus, in scopul evitarii imbolnavirilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.