Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut Patriarhului Miron Cristea – cel care sfinţea în Bucureşti, la 11 mai 1929, Troiţa şi locul unei noi Catedrale a „Mântuirii Neamului”. În vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919) vorbea, înainte de a deveni Patriarh, de nenumărate ori, de necesitatea ridicării unei noi Catedrale în oraş. În 2010, Episcopia Caransebeşului a comemorat trecerea a 100 de ani de la instalarea Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc al Caransebeşului.
Catedrala Episcopală din Caransebeș, 2021 – un deceniu de la sfinţire– foto: Episcopia Caransebeşului –
Mai târziu, însă, în data de 27 octombrie 1996, Preasfinţitul Părinte Episcop Laurenţiu (Streza), Mitropolitul de astăzi al Ardealului, a sfinţit piatra de temelie a noii Catedrale a Caransebeşului, după ani de mare tristeţe în care Episcopia fusese desfiinţată cu totul. Astfel că, după truda de mulţi ani a enoriaşilor, în data de 12 septembrie 2010, noua Catedrală a Caransebeşului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost sfinţită, ocazie cu care, pe lângă hramul iniţial al Învierii Domnului”, a primit şi cel de-al doilea hram: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
În acest an, 2021, cu ocazia împlinirii – deja, de mai multe luni – a celor 10 ani de la sfinţirea sfântului lăcaş, şi mai exact la la aproape 25 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a acestei noi Catedrale a Caransebeşului, localnicii, dar nu numai, s-au putut bucura de un eveniment istoric: Slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în Duminica Tomii, care a atras laolaltă un număr impresionant de ierarhi, de preoţi slujitori şi de credincioşi, sub protia ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, şi a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de care au slujit ierarhii PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și PS Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
“Toți cei care nu vor să vină să-L vadă pe Domnul, în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare, sunt îndoielnici, nu sunt preocupați de Hristos, Care este viața noastră și Care ne-a răscumpărat pe noi. Adevărul Învierii este cel mai mare, este culmea adevărurilor de credință, pentru că oricine crede că Iisus S-a întrupat, S-a schimbat la Față, a trăit cu oamenii, a pătimit și a murit, dacă nu crede deplin şi în Învierea Domnului, este departe de adevărul suprem care trebuie să stăpânească mintea, inima și toată viața noastră”, a spus, în cadrul evenimentului, Înaltpreasfinţitul Teodosie.
Catedrala Episcopală din Caransebeș, 2021 – 10 ani de la sfinţire– imagine surprinsă cu unii dintre Sfinţii Părinţi Ierarhi care au slujit la evenimentul din acest an – – foto: Episcopia Caransebeşului –
Pe lângă oficierea sfintei slujbe, Episcopia Caransebeșului a organizat şi un alt eveniment: “Zilele Credinței și Culturii”.
“Am început acest șir al manifestărilor spiritual-culturale, cu hramul Catedralei noastre Episcopale, o catedrală mult visată de înaintașii noștri. Am fost, astăzi, într-un sobor de 10 arhierei, preoți și diaconi, dar și mulți credincioși, autorități, ctitori, închinători și binefăcători ai catedralei noastre”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
Prilej bun de lansare, de asemenea, a unui album aniversar, trecerea unui deceniu de la sfinţirea Catedralei Caransebeşului a fost punctată şi de Părintele Consilier Cultural al Episcopiei Caransebeșului, Arhimandrit Casian (Rușeț):
„Construcția în sine și utilitatea Catedralei Episcopale din Caransebeș confirmă faptul că acest edificiu este cel mai important edificiu de utilitate publică ce s-a construit în județul Caraș-Severin în ultimii 30 de ani. Fotografiile din acest album confirmă faptul că nu este doar un edificiu din zid, ci este în permanent împodobit de oameni”.
“Zilele Credinței și Culturii”, în Episcopia Caransebeşului, 2021 10 ani de la sfinţirea Sfintei Catedrale– foto: Episcopia Caransebeşului –
Noul album, proaspăt lansat, se numeşte: „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”.
Filmul aniversar “Catedrala Episcopală din Caransebeş. Mărturia unui vis împlinit – un deceniu de la sfinţire (2010-2020)”, care poate fi vizionat dând click aici, ilustrează istoricul Catedralei Episcopale din Caransebeș, de la primul gând al episcopului Miron Cristea de a zidi o catedrală în orașul reședință episcopală și până în prezent.
[caransebes]