O nouă publicaţie va fi disponibilă pe piaţa internaţională de carte, începând din luna septembrie 2023.
Cartea, în limba engleză, intitulată "Studies on Eastern Orthodox Church Chant" - Studii asupra Cântării Bisericeşti Ortodoxe Răsăritene - se concentrează pe compilarea a diferite practici în cântarea ortodoxă din Est, pe subiecte legate de diferite limbi, practici, cărţi şi scrieri liturgice.
Conform informaţiilor oferite de autoarea Svetlana Kujumţieva, cartea analizează totodată noi descoperiri, materiale unice, în vederea prezentării întregii istorii a Cântării Ortodoxe Răsăritene din secolul al IX-lea şi până în secolul al XIX-lea.
Cartea "Studii asupra Cântării Bisericeşti Ortodoxe Răsăritene" este alcătuită din şaisprezece capitole, grupate în patru părţi: Studii de gen, Studii privind Cărţile Liturgice, Studii despre distinşi oameni de litere şi Studii asupra Cântării Bisericii Ortodoxe Bulgare. Scopul declarat al cărţii este acela de a prezenta cântarea răsăriteană ca pe o fază în evoluţia artei mediteraneene, care este leagănul patrimoniului greco-roman. Acest studiu complex aduce la vedere o varietate de surse, prin care se indică scopul cântării ortodoxe răsăritene, de întărire a credinţei creştine în Evul Mediu şi de renaştere a naţionalismului balcanic în secolul al XIX-lea.
Această carte va atrage, deopotrivă, studenţi şi cercetători interesaţi de cărţile de muzică liturgică, de Sfânta Liturghie şi de repertoriul de cântări. De asemenea, ea va fi interesantă pentru cei antrenaţi în studii istorice, muzicale şi de cultură modernă medievală şi timpurie.
Cititorii români vor putea citi, ca element surpriză, despre Ieromonahul Eustatie de la Putna, binecunoscutul cuvios protopsalt, pe tema Şcolii de muzică Putnene, acesta fiind unul dintre primii dascăli pe care s-a bazat amintita şcoală, la vremea întemeierii ei din porunca Sfântului Ştefan cel Mare. Cartea, care va apărea astfel într-o primă ediţie, va putea fi comandată şi on-line (deja se poate face şi pre-comandă).
Svetlana Kujumdzieva, Doctor în Ştiinţe, este profesor de muzică medievală la Academia Muzicală Națională „Prof. Pancho Vladigerov” și la Facultatea Teologică a Universității de Stat Sofia „Sfântul Clement din Ohrida”; Academician al Academiei Bulgare de Științe. A publicat 12 monografii și mai mult de 150 de articole în Bulgaria, Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, SUA şi altele. Kujumdzieva a fost membru asociat al Centrului John W. Kluge, la Biblioteca Congresului din Washington, D.C.; Centrul de Resurse pentru Studii Slave Medievale la Universitatea de Stat din Ohio; Colegiul Sfântul Ioan, din Oxford, GB etc. Este membru al multor organizații științifice naționale și internaționale.
Teolog Teo-Christian – Lăcaşuri Ortodoxe 2023