Sfântul Terapont din Monza a fost călugăr în Mânăstirea Sfântului Adrian (5 mai), de la Râul Monza. Călugărul şi-a început nevoinţele ascetice la Moscova, apoi s-a mutat în oraşul Kostroma, la Mânăstirea Înălţarea Sfintei Cruci, unde a fost tuns monah.
Călugării evlavioşi Adrian şi Pafnutie, din Mânăstirea Sfântul Pavel din Obnora (10 ianuarie), căutând singurătatea, se mutaseră la Monza şi întemeiaseră o mânăstire la peste 25 Km de Galih. Sfântul Terapont s-a mutat în această mânăstire, unde s-a nevoit pe calea ascetismului până la sfârşitul vieţii sale. În fiecare zi, cu binecuvântarea egumenului, se retrăgea în pădure şi se ruga. Noaptea, citea şi transcria cărţi folositoare de suflet.
În viaţa sa, el a urmat Fericitului Vasile al Moscovei (2 august), pe care îl numea prietenul său, deşi personal nu-l văzuse niciodată. Chiar din timpul vieţii sale, Sfântul Terapont s-a proslăvit de Dumnezeu, cu darul facerii de minuni.
Înainte de mutarea sa la Domnul a prezis un an de foamete (1601). El şi-a dat sufletul, lui Dumnezeu, în anul 1597, fiind cinstit în ziua de 12 decembrie. Mânăstirea de la Râul Monza a primit, după el, numele Teraponov.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/