Publicat pe 03.07.2023

Sfântul Teoctist, Episcop de Cernigov

 

 

 

[Punerea în mormânt a Sfântului Sfințit Teoctist al Cernigovului]Sfântul Teoctist, Episcop de Cernigov, înainte de a-şi asuma slujirea episcopală, a dus o viaţă de asceză în Lavra Peşterilor din Kiev. El a fost unul dintre acei mari cuvioşi înţelepţi care l-au tămăduit, prin rugăciunile lor, pe Sfântul Nichita, viitorul Episcop de Novgorod (31 ianuarie), salvându-l din ispita în care căzuse prin înșelarea celui rău - acela, arătându-i-se în chip de înger, îl făcuse să i se închine, vorbindu-i ca unuia care atinsese desăvârșirea și zicând: "Nu te mai osteni să te rogi, ci doar citește și cercetează alte lucruri, iar eu mă voi ruga în locul tău". Călugărul înșelat Nichita ajunsese, astfel, să-i întreacă pe toți în cunoașterea Cărților Vechiului Testament, dar nu mai putea răbda să vorbească despre Evanghelie, nevrând să o mai audă nici măcar citită.

 

În anul 1103, Sfântul Teoctist a fost făcut stareţ al Mânăstirii Peşterilor din Kiev. În anul 1108, a construit o trapeză din piatră [loc de luat masa, în mânăstire], prin generozitatea domnitorului credincios Gleb Vseslavici din Minsk (unii istorici consideră că ar fi fost vorba, de fapt, despre Prințul David Sviatoslavici de Cernigov, pe care l-ar fi chemat și Gleb. Soția acestuia din urmă - Prințesa Teodosia - era fiică duhovnicească a Sfântului Teoctist, iar fiul Prințului, Nicolae Sviatoș, era călugăr în Mânăstirea Pecersk, sub ascultarea Cuviosului Teoctist).

 

Text within this block will maintain its original spacing when published VĂ AMINTIM CĂ: în data de 8 iulie, în această sâmbătă,

are loc cinstirea în mod aparte

a Sfinților Mucenici Epictet preotul și Astion monahul,

ale căror sfinte moaște întregi - cele mai vechi descoperite la noi în țară -

se află în Sfânta Mânăstire Halmyris, în Murighiol-Tulcea.

Mai multe amănunte găsiți în paginile oficiale:

Mânăstirea Halmyris și Sfinții Epictet și Astion.Sfântul Teoctist este cunoscut, de asemenea, drept cel care a insistat în mod deosebit ca numele Sfântului Teodosie (3 mai) - starețul Mânăstirilor Îndepărtate ale Kievului, întemeietorul vieții de obște monahale în Rusia - să fie inclus în Sinodiconul Sfinţilor din întreaga Rusie. Pe 11 februarie 1110, în Mânăstirea Peşterilor avusese loc o arătare cerească, ce avea să rămână întipărită pentru totdeauna în amintirea călugărilor: un stâlp de foc şi-a făcut apariţia, înălțându-se de la pământ la cer, un fulger luminând întreg pământul. La prima oră a nopţii, s-a auzit un tunet. Stâlpul de foc a rămas un timp deasupra trapezei din piatră, încât nimeni nu mai putea privi spre crucea ei. Mai târziu, el s-a îndreptat către biserică şi s-a oprit deasupra mormântului Sfântului Teodosie, iar mai apoi, întorcându-se către Răsărit, a dispărut.

 

“Acesta nu a fost un stâlp de foc, ci mai degrabă o arătare îngerească”, nota Sfântul Nestor cronicarul, “pentru că astfel apare un înger: într-un stâlp de foc, într-o flacără, după cum spune Profetul David: Cel Ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc (Psalmul 103: 5)”.

 

În anul 1113, pe 11 sau 12 ianuarie, Sfântul Teoctist a fost sfinţit Episcop de Cernigov. Alegerea sa a însemnat o mare bucurie pentru turma Cernigovului, întrucât înaintașul său, din cauza sănătății precare, nu mai reușise să-și îndeplinească slujirea episcopală, de 25 de ani. Acolo, Sfântul Sfinţit Mucenic Kukşa (27 august) era, la acea vreme, luminător al tribului viaticilor.

 

A mai rămas consemnat că, pe 2 mai 1115, Sfântul Teoctist lua parte la mutarea Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Prinţi Boris şi Gleb în Vişgorod. Mai târziu, în Cernigov, lângă catedrala sa, târnosea o Biserică în numele Sfinţilor Prinţi Boris şi Gleb, ridicată în anul 1120 de către Prinţul David al Cernigovului. Pentru nobilii purtători de pătimire Boris şi Gleb, Sfântul a alcătuit, de asemenea, o Omilie la ziua cinstirii lor [predică].

 

Pe 6 august 1123, la Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, Sfântul Teoctist trecea la cele veșnice, însă dat fiind marele Praznic din aceeași zi al Domnului, s-a hotărât să aibă ca dată specială de cinstire ziua de 5 august.

 

 

{Sfânta Mânăstire Pecersk (a Peșterilor) - 1623}Într-unul din Sinaxarele Sfinţilor se spune că a fost îngropat la Mânăstirea Peşterilor. Sfântul Teoctist mai este, totodată, cinstit pe 28 septembrie, când se face amintirea lui în cea de-A 9-a Cântare a Canonului Sfântului Sobor al Sfinților Cuvioși Părinţi ai Peşterilor Apropiate ale Kievului.

 

Spre Slava lui Dumnezeu, Viața Sfântului Teoctist al Cernigovului a fost tradusă pentru prima dată în limba română de Redacția Lăcașuri Ortodoxe în anul 2021, însă textul a fost adăugit și adaptat în iulie 2023.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.