Sfântul Mucenic Rajden (în slavă, termenul “rajden” înseamnă “născut”) a fost descendent al unei familii nobile persane. Când Sfântul Rege Vahtang Gorgasali s-a căsătorit cu fiica regelui persan Hormuzd al III-lea, Balunducht, noua regină l-a luat pe Rajden cu ea, în Georgia.
În Kartli, Rajden s-a convertit la credința creștină, iar Regele Vahtang i-a oferit o moșie și l-a numit consilier militar și comandant.
La acea vreme, Georgia se afla sub presiune politică puternică din partea Persiei. Înfuriat de convingerile clar creștine ale Regelui Vahtang, regele persan Peroz (fiul lui Yazgard al III-lea) (457-484) a atacat Georgia cu o armată imensă. Rezultatele obținute în această bătălie i-au adus lui Rajden distincția de Războinic Virtuos și Curajos.
În scurt timp, furiosul rege Peroz a ordonat ca "aristocratul persan care s-a convertit la creștinism și a supraviețuit bătăliei" să fie luat prizonier. Persanii l-au înconjurat pe Rajden, i-au legat mâinile și picioarele și l-au predat regelui lor. Peroz l-a primit cu o admirație prefăcută, spunând:
“Salutări, virtuosul meu Rajden! Pace ție! Unde ai fost în tot acest timp și pentru care motiv te-ai întors de la credința părinților tăi, mărturisind un Crez pe care ei nu ți l-au lăsat moștenire?”.
Rajden a afirmat fără teamă că creștinismul este singura credință adevărată și că Hristos este Singurul și Adevăratul Mântuitor al omenirii. Regele Peroz a încercat să-și ascundă furia și, cu viclenie, să-l ademenească pe Rajden de partea sa, dar încercarea a fost zadarnică. Văzând acestea, Peroz a ordonat în cele din urmă ca Sfântul să fie bătut fără milă. Călăii pricepuți în asta l-au călcat în picioare pe Sfântul Rajden, l-au bătut și chinuit și l-au târât pe stânci ascuțite, apoi l-au prins în fiare grele și l-au aruncat în închisoare.
Când vestea suferințelor și captivității îndurate de Rajden s-a răspândit în Mtskheta, nobilimea georgiană a mers la Peroz și i-a cerut să-l elibereze pe omul sfânt. Peroz s-a arătat de acord, primind cererea lor, dar l-a făcut pe Rajden să jure că se va întoarce în scurt timp.
Sfântul Rajden a ajuns în Mtskheta, și-a luat rămas bun de la familia sa și de la iubitul Rege Vahtang Gorgasali și, în ciuda avertismentelor celor dragi, a făcut cale întoarsă la Peroz. Regele persan a încercat, iarăși, să-l tragă pe Rajden la religia închinătorilor la foc. Dar văzând că nu va ceda, Peroz a ordonat în schimb exilul său într-o tabără militară de la Țromi, în Georgia centrală. Apoi, i-a comandat în ascuns șefului Taberei persane să-l facă să renunțe la creștinism și să-l execute dacă refuză.
"Lingușirile și mituirea ta mă insultă. Cu bucurie sunt pregătit să îndur orice suferință, de dragul lui Hristos!”, a răspuns Sfântul Rajden.
Verdictul perșilor a fost acesta:
"Dacă el se încrede în Cel Răstignit, atunci și lui îi este potrivit, de asemenea, să sufere răstignire!".
Aceia au ridicat o cruce, l-au atârnat, pe ea, pe umilul slujitor al lui Hristos și și-au încordat arcurile cu săgeți pentru a-l ucide pe evlaviosul om.
"În mâinile Tale, Doamne, îmi încredințez duhul!", au fost ultimele cuvinte ale Sfântului Rajden.
În acea noapte, un grup de creștini a furat crucea perșilor, a luat trupul Sfântului Mucenic de pe ea și i-a îngropat sfintele moaște în ascuns. Câțiva ani mai târziu, Vahtang Gorgasali a mutat sfintele moaște ale Sfântului Rajden, de la Țromi la Nikozi (în Georgia centrală) și le-a îngropat într-o catedrală pe care o construise în acel loc cu puțin timp înainte.
Sfântul Rege Vahtang a înălțat, mai târziu, biserici în cinstea Întâiului Mucenic al Georgiei, în Ujarma și Samgori, în estul Georgiei. Sfântului Rajden i se face cinstire aparte, în ziua de 3 august.
În Troparul său, credincioșii îi cântă:
Mucenicul tău, Doamne, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori i-a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule!
Iar în Condac:
Stea luminoasă, neînșelătoare te-ai arătat lumii, cu razele tale vestind pe Soarele Hristos, răbdătorule de patimi, o Mucenice Rajden, și înșelăciunea păgânească ai învăluit-o, iar nouă ne dăruiești lumină, rugându-te neîncetat pentru noi toți.
() Spre slava lui Dumnezeu, textul a fost tradus în premieră în limba română și adaptat de Redacția Lăcaşuri Ortodoxe, în iunie 2023. Textul prezentat în Tropare și Condace este tradus și adaptat la forma canonică generală, de asemenea, de Redacția Lăcaşuri Ortodoxe, la ora redactării articolului de față neexistând o Slujbă în limba română închinată Sfântului.