Text within this block will maintain its original spacing when published "Triandafil s-a arătat pe sine ca un trandafir proaspăt crescut,
Înroșit de curgerea sângelui său"...Se cunosc puține despre Sfântul Triandafil. Sfântul Nicodim Aghiorâtul consemnează pur și simplu că acesta a fost un marinar din Zagora1, în Magnesia (Tesalia, Grecia), martirizat la Constantinopol pe când avea vârsta de doar optsprezece ani. Unele Sinaxare amintesc vârsta de 15 ani. Numele său apare ca fiind Triantafilos. Anul martirizării sale a fost 1680. De fapt, Sfântul Cuvios Nicodim, în lucrarea "Sinaxar", (publicată în Țarigrad/Constantinopol, 1845) indică anul 1570 ca an al martiriului său, iar în cealaltă lucrare "Noul Martirologiu" (publicată mai recent la Atena, în 1961), apare anul 1680.
Sfântul Nicodim a extras informațiile sale din scrierea "Efemeride" a lui Ioan Cariofil - mare logofăt2 al Patriarhiei Ecumenice, care a scris o serie de Vieți ale primilor Nou-Mucenici Sfinți din vremea sa. Sfântul Nicodim însuși amintește că Viața Sfântului Triandafil a fost scrisă de biograful Ioan Cariofil, dar se pare că nu a avut originalul Vieții la îndemână, pentru a-l include în lucrările sale.
Cinstirea sa aparte are loc în fiecare an în ziua de 8 august, iar tradiția continuă și astăzi în Biserica Ortodoxă Bulgară, Sfântul Triandafil fiind considerat unul dintre Sfinții bulgari.
Conform Vieții sale scrise în limba bulgară, unde este cunoscut sub numele de Triandafil, Sfântul s-ar fi născut în localitatea Stara Zagora din Bulgaria, în anul 1663. Din motive pe care nu le cunoaștem, a fost presat de marinarii musulmani să îmbrățișeze credința islamică, pe când se afla în Constantinopol, dar a refuzat spunând:
"Sunt creștin ortodox și nu mă voi lepăda de Mântuitorul meu Hristos".
Aceasta a dus la decapitarea sa, pe Hipodromul din Constantinopol, în ziua de 8 August 1680.
Sfântul Triandafil este cinstit în mod special în Stara Zagora din Bulgaria și în Alykes din Volos, în Grecia. O părticică din sfintele sale moaște se află așezată spre închinare în Mânăstirea "Sfântul Nicolae" din Andros, unde există și o icoană cu Sfântul Triandafil, îngenuncheat pe malul apei.
Întrucât Bulgaria s-a aflat sub jug otoman, iar Biserica a fost supusă Constantinopolului, doar cele două versete amintite la început de noi s-au mai păstrat în cinstea Martirului (după obiceiul grecesc), ele fiind scrise de Sfântul Cuvios Nicodim în "Sinaxar"-ul său. Numele de Triandafil (Trendafil) tradus literal înseamnă Trandafir (Rosa multiflora) - pentru aceasta și cele două versete fac trimitere la această floare.
În "Viețile Sfinților" în limba bulgară, Viața Sfântului Triadafil apare tradusă după textul slavonic bisericesc "Cheti-Minei”, scris de Sfântul Dimitrie al Rostovului:
La mijlocul secolului al XVII-lea s-a născut un băiat, în orașul Volos, în nordul Greciei, numit Triantafyllos. În acele vremuri, grecii sufereau foarte mult sub dominația turcilor musulmani. Au fost multe momente în care poporul turc i-a provocat pe creștini, fără vreun motiv, încât să aibă doar o scuză pentru uciderea lor, cu excepția cazului în care erau de acord să se protejeze sub Islam.
La vârsta de cincisprezece ani, lucrând ca pescar, Triantafyllos a fost luat și arestat. Neînțelegând nimic, el s-a întrebat de ce a fost prins, întrucât nu făcuse nimic rău. Nu i s-a dat niciun răspuns și a fost târât la autorități. Acolo, el a fost presat să renunțe la Hristos.
În cele din urmă și-a dat seama că acesta fusese singurul motiv al arestării sale. El a rămas nemișcat și a refuzat să se lepede de Domnul său Iisus Hristos, indiferent de ceea ce i-ar fi făcut aceia. Le-a spus că îl pot chinui până când nu se va mai putea ține pe picioare, ori până la moarte, dar că nu va renunța niciodată la Iisus.
Pe 8 august, în anul 1680, acei turci nemiloși l-au dus pe Triantafyllos la moarte mucenicească. Dumnezeu i-a răsplătit jertfa și, ca mărturie pentru cei rămași, sfintele sale moaște izvorâsc mir frumos mirositor, ca semn de binecuvântare.
În Sinaxarele românești, el este amintit ca "Sfântul Nou Mucenic Triandafil Zagoreul", specificându-se doar că a mărturisit în Constantinopol la anul 1680.
Viața Sfântului Triandafil apare amintită, de asemenea, în scrierea "Noii Mucenici" a Mitropolitului Hrisostom (Papadopoulos) al Atenei, devenit primul Arhiepiscop al Atenei și al Întregii Grecii, mutat la Domnul în octombrie 1938.
Slava lui Dumnezeu – cercetare, traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe, pentru prima dată în limba română, august 2023
1Cuvântul slav "Zagora" înseamnă “În Spatele Muntelui” și, probabil din acest motiv, satele de pe partea de Est a Pelionului Greciei au fost numite odată "Satele Zagora"
2Șef de Cancelarie, care redacta hotărârile oficiale