Publicat pe 06.07.2023

Sfântul Nou Mucenic Avacum

 

 

 

Numele Sfântului Nou Mucenic Avacum (Habbakuk) nu este înregistrat în niciunul dintre Sinaxarele Sfinților Bisericii, deoarece nu există nicio descriere a martiriului său.

 

Singurele informații pe care le avem despre el provin din Codexul Omega 89 al Mânăstirii Marea Lavra de pe Muntele Athos1, datat din secolul al XVII-lea, care ne relatează că Avacum a fost martirizat la Salonic, pe 6 august 1628. Se arată:

 

"În a șasea zi a lunii august, în anul 7126 (1628), Cuviosul Nou Mucenic Avacum a fost martirizat în marele oraș Salonic, spre slava și mărirea creștinilor ortodocși".

 

Faptul că este numit "Cuvios" implică probabilitatea ca Avacum să fi fost monah, probabil unul atonit (din Muntele Athos).

 

Numele Cuviosului Nou Mucenic Avacum a fost inclus, totuși, pentru prima dată într-o Listă cu Sfinți, de către Sofronie Evstratiadis2, care a publicat Catalogul Manuscriselor din Mânăstirea Marii Lavre, unde se aduce aminte de martiriul lui Avacum.

 

Cu toate că multe nu se cunosc despre el, părticele din sfintele moaște ale Sfântului Avacum există și sunt păstrate în Mânăstirea Genesiu (Nașterea Maicii Domnului) din Acarnania - în partea de vest a Greciei Centrale, la țărmul Mării Ionice.

 

 

Harta Greciei antice - partea nordicăDeși neamintit de niciun calendar bisericesc, cinstirea specială a Sfântului Nou Mucenic Avacum se face pe 6 august - ziua martirizării sale - însă dat fiind Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos din aceeași zi, aceasta dintâi rămâne cu atât mai puțin cunoscută în rândul credincioșilor.

 

Spre slava lui Dumnezeu - o cercetare, traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, realizată în iulie 2023.

 

1Biblioteca Mânăstirii, amplasată în spatele bisericii principale, conține 2116 manuscrise grecești și 165 de Codexuri. Printre acestea se numără manuscrisele unciale ale Noului Testament: Codex Coislinianus, Codex Athous Lavrensis, Uncial 049, Uncial 0167. Există, de asemenea, peste 20 000 de cărți tipărite și aproximativ 100 de manuscrise în alte limbi. Colecția este una dintre cele mai bogate colecții de manuscrise grecești din lume.

 

Unele dintre cele mai importante artefacte sunt: un manuscris al unei Evanghelii, cu copertă de aur, dăruit de Nichifor al II-lea Foca, și lista (Kouvaras) călugărilor de la Atanasie. Tot aici există, de asemenea, 2 500 de icoane care acoperă întreaga istorie a hagiografiei din mileniul al doilea.

 

2fost Arhiepiscop de Leontopolis, care a trăit între anii 1872-1947.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.