Pe când hoardele han-ului Batu se apropiau de Smolensk1, în 1238, în slujba domnitorului regiunii se găsea un soldat slav din Moravia, provenit dintr-o familie ortodoxă nobilă, el însuşi ortodox. Numele lui era Mercurie și, din zel pentru adevărata credință, își părăsise patria pentru Rusia, slujind în armata prințului de Smolensk. Era înalt, curajos şi puternic, remarcându-se printr-o "viață evlavioasă: nevoindu-se în post și curăție" - Sfântul războinic ducând în taină o viață ascetică - era un aspru postitor, trăia în feciorie, petrecându-și nopțile în rugăciune și, întristat fiind să vadă distrugerea atât de multor biserici, se pregătea duhovnicește pentru a suferi pentru credința în Hristos.
Într-o zi, în timpul rugăciunilor de seară săvârșite în sfântul lăcaş, înaintea Icoanei făcătoare de Minuni Smolensk a Maicii lui Dumnezeu, un slujitor al Catedralei auzea o voce care îi spunea:
“Mergi la slujitorul meu, Mercurie, la Podol, şi spune-i cu pace: ‘Mercurie, Împărăteasa Doamnă te cheamă. Mergi şi înfruntă dușmanul, în armura ta militară’”.
Slujitorul a mers la casa aceluia şi l-a găsit pe Mercurie în curte rugându-se, îmbrăcat în propria armură. Având o prevestire minunată, acesta îl aştepta. Slujitorul i-a zis:
“Mercurie, mergi degrabă. Împărăteasa Doamnă te cheamă”.
Au intrat în Catedrală, iar Mercurie a făcut o închinăciune. Din nou o voce a venit dinspre icoană:
“Slujitorule al meu, Mercurie, te trimit să alungi duşmanul din oraş şi să aperi acest lăcaş. Pentru asta te-am chemat din ţinutul tău. În seara aceasta, inamicul a complotat în ascuns să atace oraşul şi să-l distrugă. Cu toate acestea, nu voi părăsi acest oraş; prin rugăciunile mele, nu va cădea în mâinile vrăjmaşilor.
Mergi degrabă în locul numit Dolgomostie. O oştire înarmată a răilor duşmani te aşteaptă acolo. Nu-ţi face griji; vei învinge duşmanul, voevodule, nu te voi părăsi; vei birui duşmanul în luptă şi vei câştiga cununa biruinţei, de la Dumnezeu, şi binecuvântarea veşnică”.
Dolgomostie se afla la câțiva kilometri de Smolensk2. Se găsea acolo, într-adevăr, o tabără inamică mongolo-tătară, întoarsă după un raid în Ungaria, gata să atace orașul în următoarea dimineață. Părăsind Catedrala, Mercurie a trecut în linişte şi nevăzut de către paznicii oraşului şi, cu cuvintele “Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ajută-mă” s-a năpustit asupra inamicului. Primul soldat era uriaș la statură și mândru de puterea lui, fiind urmat de alţii. Tătarii aveau să fugă însă, “la vederea Unei Femei strălucitoare şi a unor războinici cu fulgere de lumină care i-au lovit”, astfel retrăgându-se definitiv de la graniţele Smolensk-ului. Sfântul Mercurie, cu toate acestea, şi-a pierdut viaţa în luptă, fiindu-i tăiat capul, chiar de către fiul uriașului tătar pe care îl ucisese.
Monument închinat Sfântului Mercurie, pe locul bătălieiÎn dimineaţa următoare, cetăţenii au fost surprinşi să vadă cum întreaga zonă era plină de dușmanii răpuși la pământ. Ei au găsit trupul apărătorului lor şi l-au îngropat în Catedrală. Armura sa a fost atârnată deasupra raclei, conform ultimei sale dorinţe, exprimată într-o viziune avută de același slujitor al bisericii. Sfântul promițându-le localnicilor ajutor permanent și mijlocire în dureri și lupte.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Smolensk (cum putea fi ea văzută în 1911)Sfintele Moaşte ale Sfântului Mercurie se odihnesc astăzi în Catedrala închinată Adormirii Maicii Domnului, alături de sandalele Sfântului.
Catedrala Adormirii Maicii Domnului, astăziScriitorul Ivan Bunin, în "Suhodole" (1912), nota următoarea descriere:
"în colțul camerei lacheului se afla o icoană mare a Sfântului Mercurie din Smolensk, cel ale cărui sandale de fier și coif sunt păstrate pe soleea vechii Catedrale din Smolensk. Din ce am auzit: Mercurie a fost un om nobil, chemat să salveze de tătari regiunea Smolensk, prin glasul Icoanei Maicii Domnului Hodighitria Îndrumătoarea. După ce i-a învins pe tătari, Sfântul a adormit, și a fost decapitat de dușmani. Apoi, luându-și propriul cap în mâini, a mers la porțile orașului pentru a duce vestea... și a fost înfiorător să privim imaginea unui bărbat decapitat care ținea într-o mână un cap cu coif iar în cealaltă Icoana Îndrumătoarea".
Sfântul Mucenic Mercurie din Smolensk este cinstit pe 7 august şi, de asemenea, pe 24 noiembrie, la ziua Sfântului său protector după nume, Marele Mucenic Mercurie, cât şi în Duminica de dinainte de 15 iulie, când se cinstește întregul Sobor al Sfinţilor din Smolensk.Sărbătoarea sa specială a fost stabilită la sfârșitul secolului al XVI-lea, dar deja în 1509 locuitorii Smolensk-ului îl numeau principalul lor mijlocitor.
Spre slava lui Dumnezeu, Viața Sfântului Mucenic Mercurie din Smolensk a fost tradusă pentru prima dată în limba română de Redacția Lăcașuri Ortodoxe în anul 2021, textul fiind completat și adaptat în august 2023.
1Provincia Smolensk, fondată la 27 septembrie 1937, se învecinează cu regiunea Pskov în nord, regiunea Tver în nord–est, Regiunea Moscova în est, Regiunea Kaluga în sud, regiunea Bryansk în sud-vest și regiunile Moghilev și Vitebsk din Belarus, în vest și nord-vest, ca parte a frontierei Belarusia-Rusia.
2Dolgomostie (Podul Lung) este un sat din regiunea Smolensk a Rusiei, în districtul Pocinkovsky, în partea centrală a regiunii, la 23 km nord de Pocinka. În anul 2010, satul mai număra doar 13 locuitori.