Publicat pe 01.01.1970

Sfântul Ioan Croitorul din Tasos

Sfântul Nou Mucenic Ioan din Tasos era din satul Marias, de pe insula Tasos din Grecia, aflată în nordul Mării Egee, la doar 8 Km de coasta meridională a Traciei. La vârsta de 14 ani, Sfântul Nou Mucenic Ioan  a fost dus, din Tasos, la Constantinopol, de unii dintre colegii săi, la un creștin din Galata, pentru a învăța croitorie.

 

 

Într-o zi, croitorul şi-a trimis noul ucenic, la un comerciant evreu, pentru a cumpăra fir de aţă. Ioan nu s-a înţeles cu comerciantul, la preţ. La acea oră, de la minaret tocmai se suna pentru rugăciunea de prânz. Comerciantul evreu a profitat de ocazie şi a început să strige către turci: Nu auziţi cum acest copil vă bleastemă credinţa şi pelerinajul vostru?

 

Turcii, auzind acest lucru, l-au crezut pe evreu şi l-au prins pe tânărul Ioan, l-au bătut fără milă şi l-au dus la Beziri, unde au depus mărturie că le-a blestemat credinţa. Sfântul a jurat că fusese vorba doar despre o bârfă a evreului. Lui Beziri, de îndată ce a văzut că are de-a face cu un copil, i-a părut rău, acesta zicându-i: Hai să devii turc, ca să ai o viaţă mai dulce şi să poţi sta pe lângă mine, pentru a te umple de cinste şi a te face bogat.

 

A încercat, cu aceste promisiuni şi laude să-l rupă de Hristos. Cu toate acestea, binecuvântatul copil a răspuns: „Nu m-aş lepăda niciodată de Prea-Dulcele meu Iisus Hristos, chiar dacă mi-ai provoca mii de chinuri, ori de mi-ai da împărăţia ta toată”.

 

Prin urmare, Beziri a ordonat ca Ioan să fie decapitat. L-au dus la Agora, acolo unde se aflau atelierele de blănărie, în faţa băii, vizavi de fântână, şi l-au dat călăului. Acela l-a îngenuncheat şi, vrând să-l sperie, a învârtit sabia şi l-a lovit la gât, tăindu-l numai puţin. Văzând, până la urmă, că Sfântul primească să moară cu mare bucurie, fără să tremure defel, a lovit cu putere cu sabia, şi l-a decapitat.

 

 Astfel, la vârsta de doar optsprezece ani, în anul 1652, pe 20 decembrie, Sfântul Ioan Criotorul primea cununa muceniciei.

 

Viaţa sa a fost scrisă de Ioan Cariofilis şi Meletie Sirigos.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.