Sfântul Nou Mucenic Ioan din Tasos era din satul Marias, de pe insula Tasos din Grecia, aflată în nordul Mării Egee, la doar 8 Km de coasta meridională a Traciei. La vârsta de 14 ani, Sfântul Nou Mucenic Ioan a fost dus, din Tasos, la Constantinopol, de unii dintre colegii săi, la un creștin din Galata, pentru a învăța croitorie.
Într-o zi, croitorul şi-a trimis noul ucenic, la un comerciant evreu, pentru a cumpăra fir de aţă. Ioan nu s-a înţeles cu comerciantul, la preţ. La acea oră, de la minaret tocmai se suna pentru rugăciunea de prânz. Comerciantul evreu a profitat de ocazie şi a început să strige către turci: Nu auziţi cum acest copil vă bleastemă credinţa şi pelerinajul vostru?
Turcii, auzind acest lucru, l-au crezut pe evreu şi l-au prins pe tânărul Ioan, l-au bătut fără milă şi l-au dus la Beziri, unde au depus mărturie că le-a blestemat credinţa. Sfântul a jurat că fusese vorba doar despre o bârfă a evreului. Lui Beziri, de îndată ce a văzut că are de-a face cu un copil, i-a părut rău, acesta zicându-i: Hai să devii turc, ca să ai o viaţă mai dulce şi să poţi sta pe lângă mine, pentru a te umple de cinste şi a te face bogat.
A încercat, cu aceste promisiuni şi laude să-l rupă de Hristos. Cu toate acestea, binecuvântatul copil a răspuns: „Nu m-aş lepăda niciodată de Prea-Dulcele meu Iisus Hristos, chiar dacă mi-ai provoca mii de chinuri, ori de mi-ai da împărăţia ta toată”.
Prin urmare, Beziri a ordonat ca Ioan să fie decapitat. L-au dus la Agora, acolo unde se aflau atelierele de blănărie, în faţa băii, vizavi de fântână, şi l-au dat călăului. Acela l-a îngenuncheat şi, vrând să-l sperie, a învârtit sabia şi l-a lovit la gât, tăindu-l numai puţin. Văzând, până la urmă, că Sfântul primească să moară cu mare bucurie, fără să tremure defel, a lovit cu putere cu sabia, şi l-a decapitat.
Astfel, la vârsta de doar optsprezece ani, în anul 1652, pe 20 decembrie, Sfântul Ioan Criotorul primea cununa muceniciei.
Viaţa sa a fost scrisă de Ioan Cariofilis şi Meletie Sirigos.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022