Publicat pe 01.01.1970

Sfântul Filoteu, ctitorul Mânăstirii Filoteu din Athos

 

 

 

Sfânta Mânăstire Filoteu, la vremea zidiriiSfântul Cuvios Filoteu a fost ucenic al Sfântului Atanasie Atonitul şi a continuat lucrarea acestuia din urmă, întemeind în anul 992 sfântul lăcaş care astăzi este cunoscut sub numele de "Mânăstirea Filoteu". 

 

Conform surselor istorice, numele iniţial al mânăstirii era "Mica Mânăstire din Fteris", care se afla în regiunea Cravatos, unde astăzi se găseşte Paraclisul Sfântului Prooroc Ilie. Mânăstirea a fost mutată în locaţia sa actuală, în secolul al XI-lea, fără vreo diferenţă în clădire şi arhitectură faţă de lăcaşul iniţial.

 

Biserica cea mare a Mânăstirii este închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, aici aflându-se multe picturi murale din anul 1752. Ea este situată în partea de răsărit a Peninsulei, foarte aproape de Mânăstirea Caracalu, fiind cea de-a 12-a mânăstire, în ordinea ierarhică a Muntelui Athos. 

 

 

Icoana Sfinţilor din Mânăstirea Filoteu Athos - Sfântul Filoteu (stg. faţă)Deşi Sfântul Filoteu nu se află în niciun Sinaxar general al Bisericii, el este cinstit în Mânăstirea Filoteu pe 24 ianuarie, împreună cu toţi Sfinţii Mânăstirii Filoteu care s-au nevoit acolo de-a lungul veacurilor, între care se numără: Dionisie Ziditorul (+ 1388, 25 iunie), Teodosie din Trapezunt (+ 1391, 10 ianuarie), Dionisie din Olimp (+ 1541, 23 ianuarie), Cuviosul Martir Damian cel Nou (+ 1568, 14 februarie), Simeon cel cu o Singură Haină şi Desculţ (+ 1594, 19 aprilie), Dometie Purtătorul de Semne (+ sec XVI, 7 august) şi Ieromonahul Mucenic Cosma Etolul (+ 1779, 24 august).

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.