Sfântul Cuvios Eftimie, luminătorul Kareliei, şi Drepţii Antonie şi FelixConform unui vechi manuscris numit "Imerologhion", Sfântul Eftimie s-a născut în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Din tinereţe, s-a simţit atras de viaţa monahală, aşa încât, când a ajuns adult, a pornit către nord, în jurul anului 1400, pentru a trăi ca pustnic. Mai târziu, în jurul anului 1410, i s-au alăturat mai mulţi ucenici, rugându-l să-i îndrume în viaţa monahală. Pe ţărmurile Mării Albe din Karelia, la 35 km. de Arhanghelsk, aceştia au construit o Mânăstire închinată Sfântului Nicolae din Mira Lichiei, Făcătorul de Minuni (6 decembrie), cu chilii pentru călugări.
De la început, nimic nu părea să meargă prea bine pentru călugări, aceştia aşezându-se într-o zonă locuită de păgâni. Sfântul Eftimie ştia, totuşi, că în locul în care aleseseră să se nevoiască, într-o zi, viaţa monahală va fi bine întemeiată, iar credinţa va înflori.
În 1418, Cuvioşii Antonie şi Felix, cei doi fii credincioşi ai Martei Boreţka, soţia unui oficial al conducerii Novgorodului, s-au înecat în gura râului Dvina de Nord, în timp ce cercetau acest ţinut. Cei doi tineri fraţi au fost înmormântaţi în Mânăstirea Sfântul Nicolae. În viaţă, ei se distinseseră prin facerea de bine, iar mama lor, îndurerată, i-a cerut Sfântului Eftimie să se roage pentru fiii pe care îi pierduse. Ulterior, numele lor au fost incluse în manuscrisul Vieţilor Sfinţilor Mânăstirii Sfântul Nicolae.
În 1419, mânăstirea a fost distrusă de invadatorii norvegieni, care au năvălit în mânăstire, au ars biserica şi au ucis mai mulţi dintre călugări. Sfântul Eftimie s-a decis să reconstruiască mânăstirea, iar Marta Boreţka a oferit o sumă mare de bani, pentru ca mânăstirea să fie reconstruită deasupra mormintelor fiilor ei.
Sfântul Eftimie s-a mutat cu pace la Domnul, în 1435, şi a fost înmormântat în Mânăstirea din Karelia, asemenea ucenicilor săi: Ştefan Ascetul, Isaia şi Nicanor.
În 1641, Sfântul Eftimie din Karelia a fost trecut în rândul sfinţilor, pentru lucrarea sa apostolică în Karelia, iar sfintele sale moaşte au fost descoperite în anul 1647. Acum, acestea se odihnesc într-un loc ascuns, în mânăstire.
O slujbă bisericească a fost alcătuită pentru Sfinţii Eftimie, Antonie şi Felix. Aceştia sunt cinstiţi, în mod aparte, pe 18 aprilie şi, din nou, pe 21 mai, la Soborul Tuturor Sfinţilor din Karelia.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023