Sfântul Nectarie din Muntele Athos s-a născut în anul 1406, primind numele de Nicolae. Mama lui, înaintea unor atacuri ale agarenilor, a văzut-O prin minune pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu avertizând-o să fugă pentru a nu fi prinşi, aşa că au fugit pe un munte.
Mai apoi, tatăl lui Nicolae, cu consimţământul soţiei sale, i-a luat pe cei doi băieţi ai lor şi s-a călugărit primind numele "Pahomie", la "Mânăstirea Sfinţilor Doctori fără de Arginţi Cosma şi Damian", care se afla la poalele muntelui unde se ascunseseră, în Bitola (Macedonia).
După aceasta, un anumit călugăr pe nume Dionisie Iagaris, care ţinea de Chilia "Sfinţii Arhangheli" de lângă Karyes din Sfântul Munte, l-a luat pe Nicolae şi l-a dus pe Muntele Athos. Acolo, Nicolae a devenit călugăr şi a primit numele "Nectarie". A intrat sub ascultarea Părintelui său duhovnicesc Filoteu, care avea darul înainte vederii. Sfântul Nectarie a mai fost îndrumat, de asemenea, de Bătrânul Dionisie
De atunci, Nectarie a început o viaţă ascetică de invidiat, cu virtuţi rare care l -au făcut cunoscut în Muntele Athos. De mai multe ori, cel rău a vrut să-l azvârle în păcat, prin invidia colegilor săi asceţi, dar Nectarie, cu harul lui Dumnezeu şi în marea sa smerenie, a reuşit să depăşească aceste încercări.
El s-a remarcat prin milostenia pe care o avea. Orice bănuţ primea din vânzarea obiectelor rezultate prin lucrul mâinilor sale, era dat săracilor. Cuviosul Nectarie, după suferinţe trupeşti greu de îndurat, asemenea lui Iov, s-a mutat cu pace la Domnul, pe 5 decembrie, în anul 1500.
Sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie Atonitul din Bitola au fost descoperite patru ani mai târziu, inzvorând un mir minunat. Sfântul Filoteu, Părintele său duhovnicesc, este cinstit în aceeaşi zi cu ucenicul său - pe 5 decembrie - anual.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/