Sfântul Chiril de pe Dealul Celma (Celmogorsky), luminătorul ciudienilor, s-a născut în localitatea Lacul Alb, în septembrie 1283. El a fost tuns călugăr la Mânăstirea Sfântului Antonie Romanul, în Novgorod,, unde timp de şase ani a trecut prin diverse ascultări.
Apoi, după ce a rătăcit prin pustie timp de trei ani, s-a stabilit într-o regiune sălbatică din Kargopolsk. Iar de aici, printr-o poruncă de Sus, a ales Dealul Celma pentru a vieţui permanent. A petrecut prima iarnă într-o peşteră, apoi a construit o chilie din lemn şi o bisericuţă.
Mulţi dintre cei împovăraţi de la Ciud veneau să-l vadă pe Sfântul Chiril, ale cărui vieţuire ascetică strălucită şi predicare i-au făcut pe mulţi să primească Sfântul Botez.
Spre sfârşitul vieţii sale pământeşti, Sfântul Chiril a întemeiat o mânăstire şi o biserică în cinstea Botezului Domnului. Călugărul a vieţuit pe Dealul Celma timp de cincizeci şi doi de ani, mutându-se la Domnul la vârsta de 82 de ani, în data de 8 decembrie 1367.
La zece ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Chiril, în 1378, Ieromonahul Arsenie a întemeiat Mânăstirea Chiril-Celmogorsky. Astăzi mănăstirea se află în ruine. În 2005, Episcopul Tihon de Arhanghelsk şi Holmogorsky a sfinţit o Troiţă lângă ruinele fostei mânăstiri, în cinstea Sfântului Chiril de Celmogorsky. Locuitorii satelor din apropiere de mănăstire continuă să venereze bradul şi peştera Sfântului Chiril.
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/