Mâmăstirea PocrovscaiaSfântul Bogolep a trăit în secolele XV-XVI și a fost ucenic al Sfântului Paisie din Uglici (6 iunie).
Patericul din Iaroslav (1912) îi atribuie Sfântului Bogolep descoperirea Icoanei făcătoare de minuni "Apărătoarea" ("Acoperitoarea") a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în anul 1482, care este menționată în viața Sfântului Paisie.
În lucrarea despre viața Sfântului Paisie din Uglici ni se istorisește cum "un oarecare brutar" de la Mânăstirea de călugări Uglici a Botezului Domnului (numită mai târziu "Apărătoarea", sau "Acoperitoarea" - Pocrovscaia) a mers la Volga devreme, într-o dimineață, după apă.
Pe malul de sub munte a văzut o Icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Aceasta plutea, venită de nicăieri, stând lângă țărm și strălucind cu o lumină cerească. Călugărul a dat fuga la mânăstire și a povestit, întâmplarea, Sfântului Paisie. Toți frații mânăstirii au mers la mal și au mutat cu evlavie Icoana, în mânăstire.
Acel brutar era Sfântul Bogolep, care lucrase ca brutar încă de pe când era în lume. După ce a intrat în mânăstire, a făcut aceeași ascultare.
Datorită evlaviei și smereniei sale, Sfântul Bogolep a fost hirotonit preot și a fost tuns în schimă.
SOLII DE PREȚ
Expoziția de Icoane „Chipuri din veac, în veci”
Vineri, 22 martie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a participat la vernisajul Expoziției de Icoane „Chipuri din veac, în veci”, ediția a VIII-a, închinată Duminicii Ortodoxiei, în Complexul Expozițional „Carol al II-lea” din incinta Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Municipiul Sighetu Marmației.
În cadrul acestei expoziții au fost expuse icoane din secolele XVI -XVIII din cadrul Proiectului de Restaurare realizat de Sectorul Patrimoniu Sacru și Pictură Bisericească împreună cu restauratorul Mihai Covaci.
Data canonizării la nivel local a Sfântului Bogolep nu se cunoaște. Ziua sa de sărbătoare este 22 august.
Canonizarea locală a Sfântului Bogolep a fost confirmată prin includerea numelui său în Soborul Sfinților din Rostov-Iaroslav, prin decizia Sanctității Sale Patriarhul Alexei I al Moscovei și a Sfântului Sinod din 10 martie 1964.
Soborul Sfinților din Rostov-Iaroslav este serbat pe 23 mai.
În Timpurile Tulburi (Smutnoie Vremia) - o perioadă din istoria Rusiei care a cuprins anii dintre moartea Țarului Rusiei Fiodor I, ultimul reprezentant al dinastiei domnitoare Rurik, și momentul fondării Dinastiei Romanov din 1613 - în Mânăstirea Pocrovscaia, conform documentelor, au murit 60 de călugări, în mâinile polonezilor și "tușiniților".
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, o lucrare realizată în martie 2024.