Publicat pe 01.01.1970

Sfântul Arsenie de Cherchira

 

 

 

Sfântul Arsenie s-a născut în vremea domniei împăratului Vasile Macedoneanul (867-886), în anul 876, şi a crescut în Ierusalim. Tatăl său era originar din Ierusalim, iar mama sa din Betania. Când avea trei ani, părinţii lui l-au închinat unei mânăstiri din Betania, iar la vârsta de doisprezece ani era tuns monah. Părinţii săi, de asemenea, au devenit monahi. 

 

Mai târziu, Sfântul Arsenie a părăsit Ierusalimul, pentru Seleucia, unde şi-a continuat pregătirea şi a fost hirotonit preot. A revenit, apoi, în Ierusalim, dar pe drum nava sa a fost atacată de piraţi, iar el a fost luat prizonier. Cu toate acestea, a reuşit să scape.

 

După mutarea la Domnul a părinţilor săi şi după ce s-a închinat la locurile sfinte, a pornit din nou la drum, de data aceasta spre Constantinopol, unde a slujit sub Patriarhul Trifon (928-931). 

 

Sub succesorul lui Trifon - Patriarhul Teofilact (933-956) - el a fost ales Episcop de Cherchira, pentru virtuţile sale. Ca păstor, s-a distins prin vieţuirea după învăţăturile evanghelice, încercând totodată să răspundă tuturor nevoilor duhovniceşti ale oamenilor. El a fost, de asemenea, primul Episcop de Cherchira (Kerkyra) cu titlu de Mitropolit (Arhiepiscop). 

 

Cu toate acestea, în 953, împăratul Constantin Porfirogenitul (911-959), după o incursiune dezastruoasă pe insulă a slavilor, în care Sfântul intervenise şi ajutase astfel la salvarea insulei, a cerut unor persoane alese la întâmplare din Cherchira să se prezinte la Constantinopol pentru a răspunde unei acuzaţii calomnioase, aşa încât Arsenie, voind să rezolve lucrurile, a pornit spre Constantinopol. La întoarcere, însă, avea să se mute la Domnul, pe drum, lângă Corint. De acolo, a fost dus la Cherchira, unde sfintele sale moaşte, prin harul lui Dumnezeu, aveau să ajute la săvârşirea multor minuni, în Biserica Mitropolitană închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. 

 

 

Angevinii (anglo-saxoni) au ocupat Cherchira, din 1267 până în 1386, detronându-l pe episcopul ortodox, care a fost înlocuit cu un episcop latin. Prin urmare, Biserica Mitropolitană a ajuns sub ocupaţia latinilor, care le-au permis ortodocşilor să-şi cinstească ocrotitorul, pe Sfântul Arsenie, în fiecare an pe 19 ianuarie. Sfintele sale moaşte s-au aflat în posesie latină până în 1633, deşi ortodocşilor li s-a permis închinarea, iar în 1659 au fost duse la o altă biserică latină, aşezate într-o nouă raclă. Ele au rămas sub latini, în secolul al XIX-lea.

 

Astăzi, părticele din sfintele sale moaşte pot fi găsite la Mânăstirea Pantocrator din Cherchira şi în Mânăstirea Sfântului Meletie din Atica, Sfântul fiind asociat, în mod special, cu Biserica Sfântul Arsenie din Lefchimi, în Cherchira, unde se află, de asemenea, o părticică. '

 

Este numărat între principalii ocrotitori ai Cherchirei, alături de Sfântul Spiridon, ale cărui sfinte moaşte au ajuns, de asemenea, pe insulă, ajutând la săvârşirea multor minuni. 

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.