Publicat pe 01.01.1970

Sfântul Anastasie din Sinai

 

 

 

 

 

Icoana Sfântului Anastasie din SinaiSfântul Cuvios Anastasie, stareţul din Sinai, a trăit în secolul al şaptelea, fiind unul dintre marii asceţi care au înflorit pe Muntele Sinai.

 

Din tinereţe, el a fost crescut în mare evlavie şi dragoste pentru Dumnezeu. Când a ajuns la vârsta bărbăţiei, Sfântul Anastasie a părăsit lumea şi a intrat în mânăstire, pentru a lua jugul lui Hristos. 

 

Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi.Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară.(Sfânta Evanghelie după Matei 11, 28-30)

 

Dorind să sporească în virtuţi, a mers la Mânăstirea Sfânta Ecaterina, pe Muntele Sinai, unde Sfântul Ioan Scărarul (30 martie) era stareţ. Acolo, a profitat de exemplul multor oameni sfinţi şi cu pricepere în monahism.

 

Pentru smerenia sa, Sfântul Anastasie a primit înţelepciune şi lămurire duhovnicească, de la Dumnezeu. El a scris viaţa mai multor Părinţi Sfinţi, precum şi alte cărţi de pregătire duhovnicească. În timp, a fost găsit demn de Taina Hirotoniei în treapta Sfintei Preoţii.

 

În urma Sfântului Ioan şi a fratelui său Gheorghe, Sfântul Anastasie a devenit stareţ al Sinaiului. El a fost cel mai zelos în lupta cu erezia, arătând-o, refuzând-o şi umplând pe adepţii ei de ruşine. A călătorit chiar şi în Siria, Egipt şi Arabia pentru a dezrădăcina erezia, întărind Biserica lui Hristos.

 

Sfântul Anastasie a propovăduit faptul că Dumnezeu dăruieşte fiecărui creştin câte un înger care să-l apere de-a lungul vieţii sale. Cu toate acestea, noi putem alunga îngerul nostru, prin păcatele noastre, la fel cum albinele sunt alungate de fum. În timp ce demonii lucrează pentru a ne răpi Împărăţia Cerească, Sfinţii Îngeri ne îndrumă să facem binele. Prin urmare, doar cei mai nechibzuţi oameni şi-ar alunga îngerul păzitor, de la ei înşişi.

 

După o lungă viaţă de slujire fidelă lui Dumnezeu, Sfântul Anastasie a adormit întru Domnul, în anul 685. El este cinstit în mod aparte în data de 20 aprilie, însă este cinstit, de asemenea, împreună cu ceilalţi asceţi ai Muntelui Sinai, în Miercurea Luminată, la Soborul Sfinţilor Cuvioşi (Monahi) Părinţi din Sinai.

 

/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.